Строител на стадиона за олимпийските игри в Токио през 2020

...
Строител на стадиона за олимпийските игри в Токио през 2020
Коментари Харесай

Работник на стадиона за Игрите в Токио 2020 се самоуби след 200 часа извънреден труд

Строител на стадиона за олимпийските игри в Токио през 2020 година се е самоубил след дълготрайно претоварване на работното си място, оповестиха управляващите в японската столица. Родителите на 23-годишния юноша насочиха искане към държавното управление да гибелта да бъде маркирана като " гибел от изтощеност ".

Според медиите в страната, той е работил по 200 часа изключително на месец.

Строежът на новия Национален стадион на Япония в Токио стартира през декември 2016 година, с година забавяне. Проектът е изработен особено за Летните олимпийски игри през 2020.

Забавянето се наложи поради отменяне на първичния план за стесняване на разноските. Строителните действия би трябвало да завършат през ноември 2019 година

" Можем да потвърдим, че родителите на 23-годишен мъж, който се самоуби са подали заявление за обезщетение при трудова акцидент ", съобщи чиновник на Службата за ревизия на трудовите стандарти в Токио.

В Япония гибел на работното място се назовава " кароши " и се разделя на два типа. Единият е съществуване на сърдечно-съдови болести, свързани с изтощеност, а другият самоубийство след душевен стрес, обвързван с работата.

В първата си година по време на работа, мъжът е работил повече от 200 часа в режим на ексклузивен труд на месец, което е довело и до повода да посегне на живота си, твърди юристът на фамилията.

" Днес си взимам почивен ден, не мога повече ", написа в предсмъртната записка на служащия, която е открита до тялото му.

Мениджърът на стадиона и компанията, която е виновна за градежа прецизираха, че са наясно със гибелта.


© Associated Press

Консорциумът, който строи стадиона, хвърли виновността върху компанията подизпълнител.

Те обаче хвърлиха виновността върху компанията подизпълнител, която би трябвало да се грижи за изискванията на труд на обекта и изключителните часове.

" Призоваваме нашите подизпълнители да съблюдават закона, с цел да не се стига до сходни трагични произшествия ", оповестиха от консорциума, който строи стадиона.

По закон в Япония изключителният труд не може да бъде повече от 80 часа на месец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР