„Строгостта на закона трябва да бъде по-голяма при посегателства по

...
„Строгостта на закона трябва да бъде по-голяма при посегателства по
Коментари Харесай

Шеф в "Пирогов": Строгостта на закона трябва да е по-голяма при посегателства по време на работа

„ Строгостта на закона би трябвало да бъде по-голяма при похищения по време на осъществяване на служебните отговорности ". Това сподели доцент Стоян Сопотенски, шеф на Четвърта хирургична клиника, УМБАЛСМ „ Пирогов " в предаването „ Тази неделя " по БТВ, във връзка случая, при който 18-годишен юноша, настанен в Токсикологията на „ Пирогов " поради приложимост на марихуана, е нападнал и пребил дежурната здравна сестра.

По думите на доцент Сопотенски, би трябвало да има съответни санкции при набези над медици. Той изясни, че на здравната сестра ѝ предстоят оперативни интервенции, с цел да се възвърне физически.

„ Но психологичната контузия надали ще може да бъде изтрита с една интервенция. Тя ще си остане за дълго време ", означи доцент Сопотенски.

„ Искам да изразя нашата съпричастност на целия екип към колежката ни. Физическата болежка е най-малкото нещо. Много по-тежко ще бъде възобновяване от психическата контузия, която е нанесена, когато изпълняваш отговорностите си върху теб да има едно такова брутално посягане ", разяснява той.

„ Медиците не са предпазени от тези случки, те се случват и в други страни ", означи доцент Сопотенски, като уточни, че в Австрия да вземем за пример за предходната година сходните случаи са 69, а в Словения - 34.

„ У нас няма обаче такава статистика, която да регистрира точната численост, а и съответното отмъщение, какво се случва по-късно. Протестирахме, когато беше предходното нахлуване против сестра, всичко се разми във времето. Случката с камериерката у нас се разминава с някаква санкция, в Германия, с ефикасна присъда от 3 и повече години. Искам да помоля всички служби, които се занимават от събиране на доказателства за положително формулиране на обвинителни актове, и съдиите - пазете законите в цялата им тежест ", прикани доцент Сопотенски.

По думите му, законите ни не са неприятни, само че се ползват половинчато. Той означи също, че времето от случая в петък през нощта до излизането на 18-годишния юноша отвън болничното заведение е било доста малко, с цел да може да се реагира от страна на охранителите.

„ Няма защита във всяка клиника. Има на портала, има обходна двойка в периметъра на болничното заведение, само че няма по какъв начин да има във всяка клиника. Едно видео наблюдаване би решило до някаква степен нещата, само че няма да ги изкорени. Изкореняването ще се случи с масирани дейности, продължителни във времето - хванат, наказан, показан пред медиите - да се знае, че има правила в тази страна, които всеки би трябвало да съблюдава. Не можеш да посягаш на служител на реда, на кореспонденти, на лекари. Те си правят работата ", сподели още доцент Сопотенски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР