Строги мерки за сигурност вече са в сила в Скопие

...
Строги мерки за сигурност вече са в сила в Скопие
Коментари Харесай

Строги мерки за сигурност в Скопие за утрешното честване на Гоце Делчев

Строги ограничения за сигурност към този момент са в действие в Скопие за утрешното честване на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев. Заради предстоящите групи от България и заканите за блокади по пътищата, управляващите в Република Северна Македония затвориха за придвижване подстъпите към църквата " Свети Спас ", където са положени костите на революционера. Опозицията и организиращи се в обществените медии жители готвят разнообразни прояви към църквата.

Напълно затворен за придвижване е регионът към крепостта в Скопие. На метри от нея е църквата, където лежат тленните остатъци на Гоце Делчев, пренесени тук от българските комунисти през 1947 година.



Полицаи от специфичните сили охраняват региона, а достъпът до храма през днешния ден беше неразрешен. Утре цвете и венец пред саркофага ще могат да сложат единствено делегации и хора, които авансово са записани в Министерство на вътрешните работи, т.е. не всички жители. Това се прави за първи път тази година.

Иначе на следващия ден, с цел да почетат паметта на революционера по традиция венци и цветя ще сложат президента на страната Стево Пендаровски, министър председателят Димитър Ковачевски и министри. От българска страна ще участват вицепремиерът Иван Демерджиев, посланикът на България Ангел Ангелов и други.

На фона на побоя над Християн Пендиков в Охрид и напрежението, което се натрупа сред двете страни през последните няколко месеца, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ провежда разгласи, че ще провежда " геройска стража " към църквата, че всеки, който желае да уважи паметта на Делчев, може да пристигна, само че без да има обидни квалификации към страната и народа.



Група от над 100 българи ще пристигна от България, като, съгласно медии, те ще бъдат ескортирани от границата до тук. Вътрешният министър Оливер Спасовски, който преди дни се срещна с Иван Демерджиев и шефа на ДАНС тук, в Скопие, с цел да бъдат разисквани ограничения за гарантиране мирното протичане на мероприятието, съобщи, че делегациите ще сервират венци по непоколебим проект.





В Скопие се намира и един монумент на Гоце Делчев, който има неповторима история, свързваща я с България.

С тази история ни срещна Аргир Стумбов - един от хората с българско съзнание тук.





Аргир Стумбов е потомък на македонски българи от Егейска Македония.

" Нашето село се споделяше Българско платце. Това е нещо значимо за нашата история, за нашето съществуване ", споделя той.

След Първата международна война фамилията му отива в Цариград. В Истанбул е роден и самият Аргир. Сега живее в Скопие.

" Вече съм привикнал с всичко това, знам какво става и се опитваме невъзмутимо да срещнем всичко това, което става в тази страна ", споделя Аргир.

Показва ни паметника на Гоце Делчев в градския парк на Скопие: " Той е основан в 1966-а от Любомир Далчев. Подарен на тогавашната Народна република Македония, само че за жалост в последните години не се поддържаше, по този начин както заслужава ".

Архитект Любомир Далчев - брат на поета Атанас Далчев, проектира и отлива този монумент в чест на Гоце Делчев - другар на бащата на двамата велики българи.

" Замислете се да беше живи към момента починалия Любомир Далчев, и през днешния ден да идваше тук за посещаване, да допира своя монумент и някои хора да не му разрешат да допре паметника, който самичък е основал. Това е доста парадоксално ", споделя Аргир Стумбов.



Далчев подарява паметника на Скопие и участва персонално на издигането му. Отзад - врязан в постамента - се чете надписът: " Леярна Ал. Котев. София ". От дни общината боядисва пейките и осветлението към паметника за утрешното честване, за което публицисти и интелектуалци и от двете страни на границата приканват да бъде спокойно и цивилизовано.

За да има мир на следващия ден по улиците към църквата " Свети Спас ", където са тленните остатъци на революционера, има построен специфичен пропускателен режим и специфични полицейски сили. Властите приканиха обществата и от двете страни на границата да не се поддават на националистическа реторика посредством диалект на ненавист.

Дали българи ще бъдат спирани на границата, ще се взема решение на момента, изясни Спасовски, който уточни, че вътрешните министерства на двете страни са в непрекъснат контакт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР