Строежът на лот 3.1 на автомагистрала „Струма“ продължава, след 6-месечно

...
Строежът на лот 3.1 на автомагистрала „Струма“ продължава, след 6-месечно
Коментари Харесай

Строителството на „Струма“ ще продължи без промяна на трасето

Строежът на лот 3.1 на автомагистрала „Струма“ продължава, след 6-месечно прекъсване поради археологически разкопки. Това стана ясно на среща в Благоевград сред министъра на културата Боил Банов, шефа на АПИ инж. Светослав Глосов, кмета Атанас Камбитов, регионалния шеф Бисер Михайлов и инициативния комитет за опазване на разкопките.
На 5 май градежът край с. Покровник беше спрян в права към 1,9 км, по предписание на премиера Бойко Борисов. На място тогава той видя откритите римска гробница, баня и църква от 3-6 век. Разпореди експертна комисия да каже дали да се местят откритите обекти или да се мести трасето на аутобана.

„Водихме градивен разговор и стигнахме до решение да продължи градежът на „Струма“ по настоящето трасе. Разкритите гробница и черква ще бъдат преместени от трасето на автомагистралата, на към 20 метра настрана. Римската вила с баня остават на място. Районът ще се обособи като археологически парк на открито“, сподели министър Боил Банов. В сряда МК ще връчи на АПИ заповед за пускане на план по предпазване и социализиране на трите значими обекта. Експерти от Националния институт за недвижимо културно завещание стартират изследване и на околния терен, тъй като е допустимо там също да има забавни обекти и разкопките да продължат. Намереното до момента ще се оформи като туристическа атракция с два входа, един от който ще е откъм автомагистралата, с цел да могат пътуващите да стопират и преглеждат античното населено място. „Кметът Камбитов доста мъжки защитаваше ползите на града за предпазване на обекта. Ще има финансиране за социализирането му от МК и МРРБ“, добави министър Банов. Кметът добави, че ще се търсят средства и по оперативни стратегии, както и от Фонда на фондовете, който проработи преди дни. Идеята е на разкопките да има паркинг, инфоцентър, заведения и други съпътстващи търговски обекти за туристите.

„АПИ има идейна разработка къде да се реалокират и консервират гробницата и черквата. Поели сме ангажимент това да стане в сервитута на автомагистралата. Тези 6 месеца, които загубихме през лятото, ще се наваксат от строителите, само че няма да е лесно“, изясни шефът на АПИ инж. Светослав Глосов.

Представителят на инициативния комитет, който настояваше за предпазване на археологиято, Лазар Андреев изясни, че е удовлетворен от решението. „Надявам се в най-скоро време, през пролетта да забележим подготвен археологическия парк, да идват туристи, да печелят хотелиери, ресторантьори, да бъде включен в стратегиите на туроператорите. Изместването на двата обекта с 20 метра ни устройва. Ще бъде направено от способени хора“, добави Андреев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР