Строежът на градска железница в Пловдив е единственият местен проект,

...
Строежът на градска железница в Пловдив е единственият местен проект,
Коментари Харесай

Градска железница в Пловдив ще има след 4 години

Строежът на градска железница в Пловдив е единственият локален план, включен за финансиране в Националния проект за възобновяване и резистентност. Той би трябвало да е подготвен до 4 години, а построяването ще бъде финансирано напълно от Европа.

В регламента на Европейската комисия е записано, че всички планове, включени и утвърдени в Националния проект, би трябвало да бъдат завършени и разплатени до 30 юни 2026 година S-банът е заложен и в Плана за интегрирано развиване на община Пловдив (ПИРО) за интервала 2021-2027 година Сега огромното предизвикателство е създаването на техническите задачи и разписването на техническите планове за обособените трасета и спирки.

Основен приоритет в раздел превоз на българския План за възобновяване е въвеждане на постоянен крайградски и междуградски жп превоз, като във финалната версия е заложена доставка на общо 42 мотриси, от които 7 ще бъдат двуетажни. Те ще се движат с оптималната скорост от 160 км/ч и ще бъдат оборудвани с единната система за следене на железопътния трафик ERTM.

Освен в Пловдив, S-бан се планува да има и в София. За построяването на линиите в Пловдив и столицата са планувани 373 млн. лева, а задължението на страната е да обезпечава поддръжка на инвестицията в идващите 15 години. Стопанисването и ръководството на бъдещата градска железница е в пълномощията на Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), която евентуално ще е бенефициент на средствата и ще избира изпълнителите.

Още при включването на концепцията за градска железница в Пловдив локалната власт изрично застана зад плана, който може да обезпечи опция на публичния автобусен превоз, като в това време понижи натиска върху трафика и замърсяването на въздуха в града, написа " Марица ".

Още през февруари специалистите, които пишат градоустройствения проект на Пловдив, и експерти от НКЖИ настояха, че за градската железница може да се употребява съществуващата жп инфраструктура. Проблемът е, че тя не е задоволителна и би трябвало да се строят спомагателни връзки, с цел да се затвори външният кръг, по който да вървят композициите.

Това обаче ще донесе редица други промени в транспортна скица в организацията на градския превоз, с цел да може пасажерите елементарно да се придвижват от S-бана до центъра и кварталите, до които електричките няма по какъв начин да стигнат.

Най-важното обаче остава предпроектни изследвания и планово задание, което действително да дефинира от кое място ще минава трасето ​на градската железница и дали тя няма да влиза в спор с влаковете на БДЖ.

От голяма значимост за плана ще бъде и свързаността на градската железница с близките градове и села, тъй като съществуващото трасе към доста обитаеми места до Пловдив е единствено с една линия, а с цел да има безпроблемно напредване на електричките, би трябвало да има два релсови пътя. Според специалистите пък приобщаването на индустриалните зони към бъдещите направления в действителност ще бъде един от основните детайли, посредством който действително да се разтовари трафикът в града.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР