Строежът на АМ Хемус е зазимен напролет. Това откритие направи

...
Строежът на АМ Хемус е зазимен напролет. Това откритие направи
Коментари Харесай

Зима посред лято заварил министър Шишков на Хемус

Строежът на Автомагистрала " Хемус " е " зазимен " през пролетта. Това изобретение направи при инспекция служебният министър Иван Шишков. Няма заплащания, последното такова е направено от предходния длъжностен кабинет в края на месец ноември 2021 година

Той е инспектирал първите два от оставащите за създаване сектори на инфраструктурния обект. В инспекцията участваха също заместник-министър Захари Христов и ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Иво Иванов.

Целта на инспекцията е да се вземе решение по какъв начин тази част от Автомагистрала " Хемус ", която има строителни бумаги, да се построи в оптимално къси периоди, сподели още Шишков.

Иван Шишков уточни, че не е направено нищо за легализиране в интерес на страната на установеното от предходния длъжностен кабинет нелегално строителство в сектори 4 и 5, с цел да не се постанова да бъде разрушено и да би трябвало да се прави още веднъж. В момента не може да се направи доста, защото предходното национално заседание е отхвърлило предлагането за механизъм в Закон за устройство на територията по какъв начин да бъде обявявано за търпимо нелегално строителство, което дава отговор на нормите. Затова сега не мога да разясня, че има механизъм, по който да стартира да се строи в тези два сектора, сподели районният министър.

Изпълнителите на другите сектори са разнообразни, макар че по документи строителят е държавното сдружение " Автомагистрали " ЕАД, сподели още районният министър.

Служебният министър съобщи, че ще изиска от държавната компания информация за заплащанията към строителните компании.

Министър Шишков изясни, че е очаквал строителството на сектор 1 - от Боаза до п. в. " Дерманци " да е в по-напреднала фаза, само че към момента има сериозни сектори, които е рисково да останат незавършени тази зима. Изграждането на първия сектор би трябвало да приключи доникъде на идната година. Пускането в употреба на първите три прави - до п. в. " Каленик ", зависи от строителството на втория, което стартира най-късно.

Строителството на втория - сред пътните възли " Дерманци " и " Каленик ", е в напълно ранен стадий - огромна част от изкопните работи не са направени, струпана е строителна техника, само че без служащи.

Независимо от това дали ги има в бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура " или не, ще се търси опция средствата да бъдат изплатени, тъй че строителният развой да продължи, ангажира се Иван Шишков. Смята да изиска и периодите да не бъдат удължавани.

Шишков увери, че Министерство на регионалното развитие ще направи всичко опция да управлява огромните инфраструктурни обекти, а и да даде подтик на нови - най-малко като обмисляне.

" Необходимо е да стартира стремително планиране. Оста север - юг в България е на процедура неразработена, в това число и планово. В последните 10 - 15 години строителството на инфраструктурата е доста закъсняло и е с извънредно мудни темпове. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР