Стресът може да доведе до чревни заболявания, каза д-р Александър

...
Стресът може да доведе до чревни заболявания, каза д-р Александър
Коментари Харесай

Гастроентеролог: Синдромът на раздразненото черво е все по-често срещана диагноза

Стресът може да докара до чревни болести, сподели доктор Александър Маринов

Синдромът на раздразненото черво е все по-често срещана диагноза с разнородни признаци. Някои от тях имитират съществени здравословни проблеми.

„ Трябва да бъдем доста деликатни с слагането на диагнозата „ синдром на раздразненото черво ”. Първо, изключително при пациенти над 45 години, тъй като както знаем, пациентите след 45 години подлежат на скринингови проучвания, за изключване на съществено друго подлежащо заболяване. При по-младите пациенти също би трябвало да бъдем доста деликатни с тази диагноза, тъй като възрастта не е определяща за изключване на някое съществено заболяване ”, изясни гастроентерологът доктор Александър Маринов по.

При недоволства, първата стъпка е консултация със експерт, припомнят лекарите.

„ Като се консултираме с доктор, той преценя имате ли алармиращи признаци за друго подлежащо заболяване. А при синдрома на раздразненото черво признаците са много вариабални, голяма гама и набор от недоволства, които за всеки човек са разнообразни. Може да имаме запек, може да имаме диария. Може да се редува запек с диария, отичане ”, добави гастроентерологът.

Кървенето при изхождане е признак за сериозен здравословен проблем и не трябва да се подценява, прецизират лекарите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР