Стрептококи група А са част от нормалната ни резидентна флора.

...
Стрептококи група А са част от нормалната ни резидентна флора.
Коментари Харесай

Доц. Мангъров за смъртните случаи от стрептокок А: Тази бактерия може да полудее заради антибиотици

Стрептококи група А са част от естествената ни резидентна флора. Всеки от нас е една екосистема и това са микроби, които ги има в носа, гърлото, устата, дупето - места, които не са стерилни, в случай че няма стрептококи има стафилококи, хемофилус. Това изясни в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доцент Атанас Мангъров, педиатър и експерт по инфекциозни заболявания откакто 6 деца починаха в Гърция, инфектирани с бактерията стрептокок вид А.

" Първоначално стрептококите група А са част от естествената флора и те по принцип не са инвазивни, т.е. не са в положение да преодоляват отбраните на човешкия организъм и да провокират септични положения, каквото е станало при тези деца в Гърция. Но от време на време тези стрептококи могат да придобият инвазивни свойства и да причинят септични положения, каквото се е получило там, което е просто случайност и е част от живота. Това са неща против, които ние не можем да създадем нищо, просто произшествия, които се случват от време на време. Tези деца са имали нещастието да се срещнат с вариант, който има инвазивни свойства ", изясни доцент Мангъров.

По думите на експертът по инфекциозни заболявания, в случай че очевидно детето е в доста тежко положение, би трябвало да се стартира антибиотична терапия с солидни дози антибиотици, само че обърна внимание, че от време на време антибиотици са причина бактериите да " полудяват ":   " Това пък въпреки това не значи, че всеки на който намерим стрептококи група А в гърлото и носа, би трябвало да се лекува с антибиотици, тъй като една от аргументите за това някои варианти да " полудеят " е безконтролното потребление на антибиотици за щяло и нещяло. Нещата са доста двустранни и многостранни ", означи доцент Мангъров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР