Стремежът на Русия да саботира достъпа до интернет на украинските

...
Стремежът на Русия да саботира достъпа до интернет на украинските
Коментари Харесай

Пентагонлийкс разкри руското тайно оръжие, насочено срещу Starlink в Украйна

Стремежът на Русия да саботира достъпа до интернет на украинските военни, нанасяйки удар по спътниците Starlink на SpaceX, наподобява е много по-напреднал, в сравнение с се твърдеше до момента. Това излиза наяве от конфиденциален отчет на американското разузнаване, представен от The Washington Post, който е част от изтеклите документи от Пентагона. Илон Мъск даде на Киев достъп до Starlink още в първите дни на войната, с цел да предотврати цялостното прекъсване на украинските връзки поради съветския обстрел.

Москва е опитала в продължение на месеци със своите системи за електронна война " Тобол " в опит да прекъсне сигналите на Starlink в Украйна, се твърди в свръхсекретната оценка на разузнаването на Съединени американски щати.

 

Документът датира от март и в него не се показва дали някой от тестванията на Русия е бил сполучлив. Но все пак заключението на разузнаването удостоверява това, което наблюдаващите единствено допускаха преди - че стратегия, видимо предопределена да пази спътниците на Кремъл, може да бъде употребена вместо това за офанзива на тези, употребявани от неговите съперници, написа The Washington Post.

 

SpaceX - компанията, която е притежател на Starlink, отхвърля коментар. " Тези системи съставляват значим пласт в информационната мрежа на Украйна ", съобщи майор Чарли Диц - представител на Министерството на защитата на Съединени американски щати. Той добави, че Пентагонът " продължава да се концентрира върху обезпечаването на нужните на украинците сателитни благоприятни условия ". Костантин Жура - представител на украинското министерство на защитата, съобщи, че формалните лица в Киев са наясно с напъните на Русия и " подхващат ограничения за тяхното обезвреждане ". Starlink се оказа жизненоважен за украинската войска, която разчита на дребните портативни терминали за връзка на бойното поле и за предаване на разследваща информация.

 

Миналата есен Мъск се сблъска с недоволството на украинските водачи, откакто заплаши да спре финансирането на Starlink за страната. Отзвукът го накара бързо да промени този собствен ход.

Не е ясно дали спиранията на Starlink, за които се оповестява в Украйна, са резултат от съветските опити с " Тобол " или от други благоприятни условия за заглушаване, употребявани от съветските сили, като да вземем за пример инсталираната на камион система Tirada-2. Украинските войски оповестяват, че са имали разстройства през октомври, когато са се придвижвали към съветските позиции по време на сполучливите контраофанзиви в южната и източната част на страната.

 

Според отчет на Financial Times украински публични лица са предположили по това време, че SpaceX е лимитирала достъпа до интернет в тези региони, с цел да попречи на руснаците да употребяват услугата. Според отчет, оповестен този месец от фондация " Сигурен свят " - частно финансирана група, фокусирана върху галактическата сигурност и резистентност - анализаторите са разпознали най-малко 7 комплекса " Тобол " в Русия. Всички те са ситуирани в непосредствена непосредственост до уреди, употребявани за следене на спътници.

 

Според фондация " Сигурен свят " разстройствата в спътниците могат да се случат на две места - в Космоса - посредством удар по спътниците, и на земята, където оръжията могат да се насочат към приемниците. При разстройствата, които се случват в Космоса, сигналът се смесва с истинското лъчение, което изкривява информацията, получавана от всички консуматори на този спътник. Според откривателя Барт Хендрикс съвсем несъмнено " Тобол " работи по този метод. При наземния способ се предава сигнал на същата периодичност като тази на спътника, което пречи на обвързваните устройства да одобряват същинския сигнал. Този способ има по-малка зона на деяние, защото зависи от това дали устройството за разстройване се намира относително покрай системите, които има намерение да наруши.


" Тобол " е планиран по този начин, че да прекъсва самия сигнал по пътя му към терминала. Изтеклият документ разказва " продължаващия боен действен опит на Русия за битка против сателитната информационна система Starlink над Украйна с съветския Тобол-1 ". И показва три места в Русия, където са извършени тестванията. Техният " подобен център " се оказва покрай Бахмут в източната част на Донецка област - най-горещата точка на фронта.

 

Експериментът, почнал в края на септември 2022 година, е трябвало да продължи 25 дни, се споделя в оценката на американското разузнаване. Но от началото на тестванията досега, в който изтеклата информация е била готова за висши американски чиновници, са минали повече от пет месеца. В документа не се показва за какво опитът е траял толкоз дълго, дали Русия е срещнала някакви проблеми и дали интервенцията е имала упования резултат. Въпреки че разположението на съветските комплекси " Тобол " в цялата страна би могло да подскаже, че те се употребяват за отбранителни цели, трите обекта, разкрити в оценката на американското разузнаване - един отвън Москва, обект край Крим и различен в съветския ексклав Калининград - са най-близките до Украйна уреди, което ги прави подобаващи за нападателна интервенция.

 

Тяхната зона на покритие, наподобява, обгръща цяла Украйна, споделя Брайън Уидън - шеф по обмисляне на стратегии във фондация " Сигурен свят ". В общественото пространство има единствено слаби подмятания и разкрития за програмата " Тобол ", наричана в съветските документи 14Ts227, и нейните благоприятни условия са мистерия от години. Изследователите настояват, че програмата евентуално е почнала преди към десетилетие.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР