Стремежът на Пакистан да се присъедини към БРИКС среща значителни

...
Стремежът на Пакистан да се присъедини към БРИКС среща значителни
Коментари Харесай

БРИКС: Защо желанието на Пакистан да се присъедини е обречено на провал

Стремежът на Пакистан да се причисли към БРИКС среща обилни спънки, заради което е малко евентуално включването му да се реализира сполучливо.

Въпреки желанието на страната да се причисли към новосъздаващия се блок на международните сили, няколко сериозни фактора способстват за това, че фантазията на Пакистан да се причисли към БРИКС е малко евентуална.

Икономическа взаимозависимост и неустойчивост

Понастоящем стопанската система на Пакистан се бори с тежка рецесия, характеризираща се със мощна взаимозависимост от финансова помощ от западни институции като МВФ. Тази взаимозависимост опонира на задачата на БРИКС за оборване на западната надмощие и може да попречи на приспособяването на Пакистан към по-широките цели на групата.

Ограничен стопански принос

Като разрастваща се страна икономическите достижения на Пакистан остават в застой и не съумяват да дадат значителен принос към международната стопанска система. Тази липса на икономическо въздействие понижава привлекателността на Пакистан като евентуален член на БРИКС и може да натовари съществуващите членове без съизмерими изгоди.

Спокойство за морална заплаха

Склонността на Пакистан да употребява участието си в БРИКС за достъп до облекчена финансова помощ, изключително посредством институции като Новата банка за развиване (NDB), поражда опасения за честен риск. Подобно държание би могло да подкопае напъните за справяне с икономическите провокации пред Пакистан и да заплаши целостта на финансовите механизми на БРИКС.

Сигурност и политическа неустойчивост

Репутацията на Пакистан като страна, за която се твърди, че спонсорира тероризъм, съчетана с вътрешна политическа неустойчивост и цивилен безредици, слага обилни провокации пред кандидатурата му за БРИКС. Освен това обтегнатите връзки със прилежащите страни, изключително с Индия , и възходящото напрежение със съществуващия член на БРИКС плюс Иран в допълнение усложняват вероятностите на Пакистан в границите на блока.

Липса на координация и значителност

Ефективността на БРИКС зависи от силата и сплотеността на неговите страни членки. Включването на Пакистан, поради актуалните му стопански и политически провокации, може да подкопае единството и значимостта на групата на международната сцена. Освен това неспособността на Пакистан да извърши критериите за икономическа и политическа непоклатимост, изисквани за участие в БРИКС, в допълнение утежнява вероятностите му.

Заключение

В умозаключение, фантазията на Пакистан да се причисли към БРИКС евентуално ще се провали заради икономическата му взаимозависимост, ограничавания му принос към международната стопанска система, опасенията за честен риск, проблемите със сигурността и неналичието на координация със съществуващите членове. Макар че стремежът към по-голямо посланичество в световното ръководство е окуражителен, сегашните условия в Пакистан вършат включването му в БРИКС неосъществимо на този стадий.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР