Стремежът на хората да публикуват информация къде се намират е,

...
Стремежът на хората да публикуват информация къде се намират е,
Коментари Харесай

Кой ни следва най-страстно във Facebook?

Стремежът на хората да разгласяват информация къде се намират е, значително, натурален, само че около това обаче се издава скъпата информация, че индивидът е надалеч от вкъщи си

Социалните медии просто са най-новият инструмент за наблюдаване (снимка: CCO Public Domain)

Който в миналото се е чудил кои са най-страстните му почитатели във Фейсбук, вероятно си е представял част от приятелите, с които поддържа връзка в обществената мрежа. Активно пишещите обаче е по-вероятно да са следвани най-старателно от крадци, а не от близки другари. Темата за следващ път повдигна Петер Фунт – създател на прочут блог – чиито дом бива обран тъкмо по време на сватбата на щерка му.

„ Когато сватбата на щерка ми изведе фамилията отвън града за цялостен уикенд, трябваше да схвана, че сигурността на дома ми е толкоз нежна, колкото са страстите на фамилията в този миг “, споделя Фунт пред Уол Стрийт Джърнъл.

„ Пощата и шестте вестника, които получавам всеки ден, бяха прибрани от комшия. Няколко лампи бяха стратегически оставени да светят из къщата. Алармената система беше включена “, споделя писателят. Въпреки това тъкмо по време на брачната гала мобилният му телефон стартира да вибрира и да рапортува вести от охранителната компания, която оповестява, че в къщата се случва кражба. „ Виновникът, уверен съм, бяха обществените медии “.

„ Дигитална карта “ на времет о

Самият Фунт няма доста общо с въпросните соицални медии. Наскоро омъжената му щерка обаче е постоянно доста „ великодушна “ на детайлности, когато става дума за това къде се намира. Нейният живот е на показ в обществената мрежа непрекъснато.

Нейните чести хвалби в обществената мрежа, както и в Instagram и Twitter, наподобява са основали цяла „ цифрова карта “ на времето и мястото на сватбата, тъй че възможните взломаджии да могат умерено да „ работят “. След случая Фунт схваща от съседи, че още преди къщата да бъде обрана крадци са отнесли и пет кашона сватбени дарове, доставени от логистична компания до вратата на фамилията.

Не изолиран случай, а наклонност

Случаят на Фунт не е единствен. Налице е ясна наклонност домовете на хората, които са склонни да разгласяват детайлности от пътешествията си, да бъдат „ посещавани “ от обирджии.

Според публикация от август 2018 година в лондонския „ Телеграф “, „ застрахователите все по-често отхвърлят претенциите на клиенти, чиито къщи са били обрани по време на отмора, в случай че клиентите им са споделили обстоятелството, че са надалеч от вкъщи си, във Фейсбук, Twitter или Instagram. Статията цитира изследване, показващо, че изненадващо огромен брой британци са били обрани, откакто са разгласили в обществените медии местонахождението си, до момента в който са надалеч от вкъщи.

В Хюстън има случай на упрекнати седем души за „ кражба с щурм, основана на акция в обществените медии “. Следователите са открили, че нарушителите са търсили в обществените медии изявления, указващи по кое време притежателите на жилища ще бъдат на работа или ще пътуват.

Обсебване

Стремежът на хората да разгласяват информация къде се намират е, значително, натурален – по време на пътешестване всяко прелестно прекарване подтиква индивида да показа с другари какви забележителни неща вижда, какви вкусни храни пробва и така нататък Покрай това обаче се издава скъпата информация, че индивидът е задоволително надалеч от вкъщи си, с цел да имат време крадците да влязат, да прегледат и да вземат каквото си пожелаят.

„ Склонен съм да считам, че това е особено нещо за цялото потомство, само че имам познати от всички възрасти, които са захласнати от този тип издание “, споделя Фунт.

Нов инструмент в арсенала на крадците

Разбира се, следенето на това кой къде е и по кое време домът му е празен е събитие от доста преди обществените медии да се появят. Колкото и необикновено да звучи, изобретателността на крадците и преди е разчитала на разнообразни способи за наблюдаване. Социалните медии са просто най-новият инструмент в арсенала им.

Жалкото е, че в този случай самите притежатели доста улесняват работата на крадците, като храбро осведомят целия свят къде се намират, тъй че обирджиите са оптимално улеснени от самите жертви.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР