Стремежът да си възвърне окупирания от руските сили град Херсон

...
Стремежът да си възвърне окупирания от руските сили град Херсон
Коментари Харесай

Гардиън: Опитът да си възвърне Херсон е символ на предпазливата увереност на Украйна

Стремежът да си възвърне окупирания от съветските сили град Херсон символизира внимателната увереност на Украйна, написа през днешния ден редакторът на " Гардиън " по въпросите на защитата и сигурността Дан Сабаг. По думите му оповестената от Киев тази седмица контраатака за изтласкването на руснаците от единствения превзет от тях град западно от Днепър е породила неустановеност в следенето на това, по какъв начин се развива интервенцията, без значение дали тя ще бъде сполучлива, съобщи Българска телеграфна агенция.

Авторът цитира думите на водещия президентски консултант Олексий Арестович, че не би трябвало да се чакат " бързи победи " в контраатаката на юг - нещо, което през днешния ден бе маркирано от западни представители. В публикацията се цитират анонимни източници, съгласно които украинските сили " са отблъснали обратно " съветската защита " на няколко места ". Но източниците са подчертали, че е прекомерно рано да се посочват завладяни села или показва размерът на отвоювана територия.

Тази нерешителност може би е реалистична, само че тя е и показателна, написа специалистът. Явно не става дума за " блицкриг " или офанзива на необятен фронт, а по-скоро за локализирани опити за нанасяне на удари по очевидно най-уязвимите стратегически точки по съветската фронтова линия или с цел да се показва, че Украйна е в положение да провокира тук-там съветско оттегляне преди началото на зимата. Това би потвърдило способността на Киев да работи интензивно с последна цел възобновяване на контрола върху Херсон, счита създателят на " Гардиън ".

Той напомня, че през последните седмици Украйна е подхванала подготвителни акции - няколко удара по стратегически мостове, водещи към Херсон, по хранилища за боеприпаси и постове в съветския гръб източно от Днепър, в Херсон и дори в окупирания Крим. Ударите бяха осъществени от отдалеченост с доставените от Запада ракетни комплекси " Хаймарс " и Ем-270.

Но макар че тези ефектни за окото офанзиви нанасят вреди на съветската логистика, те ще дадат на Русия време за изпращането на подкрепления. По последни оценки на западни разузнавания числеността на окупаторите западно от огромната река се е нараснала с няколко хиляди и към този момент доближава 20 хиляди. Тоест линиите за доставки към момента не са потърпевши съществено, заключава създателят.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !   

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР