Стрелбата в синагогата в Питсбърг е най-кървавото антисемитско престъпление в

...
Стрелбата в синагогата в Питсбърг е най-кървавото антисемитско престъпление в
Коментари Харесай

Стрелбата в синагогата в Питсбърг е най-кървавото антисемитско престъпление в САЩ

Стрелбата в синагогата в Питсбърг е най-кървавото антисемитско закононарушение в Съединени американски щати за последните десетилетия, оповестява Би Би Си.

На 46-годишния Робърт Боуърс, прострелял 11 души и ранил шестима в синагога в Питсбърг в Пенсилвания, е повдигнато обвиняване от 29 пункта за федерални закононарушения.

Действията на Робърт Боуърс са демонстрация на допустимо най-голямото зло в човешката природа. Съсредоточили сме всички запаси на моята работа върху следствието и правосъдните дейности на това федерално закононарушение от ненавист, сподели пред кореспонденти основният прокурор за региона на Западна Пенсилвания Скот Брейди.

Министърът на правораздаването и основен прокурор Джеф Сешънс уточни в изказване, че министерството му повдига против стрелеца обвинявания в закононарушения от ненавист и други закононарушения, които може да доведат до смъртно наказване.

Омразата и насилието на религиозна основа нямат място в нашето общество, съобщи Сешънс.

Президентът Доналд Тръмп подреди знамената на федералните сгради в Съединените щати да бъдат на половина спуснати и да останат по този начин до 31 октомври в символ на респект към паметта на жертвите на стрелбата.

Специалният сътрудник от ФБР Боб Джонс, който управлява следствието, сподели, че това, което е видял на мястото на престъплението в Питсбърг, е най-потресаващата картина за 22-те му години стаж в службата.

Всичко стартира малко преди 10 ч. сутринта локално време през вчерашния ден, когато Робърт Боуърс нахлува в синагогата " Дървото на живота " и стартира да стреля и крещи " Всички евреи би трябвало да умрат! ".

Пристигат и коли за спешна помощ, и полиция и обсаждат синагогата с намиращия се в нея стрелец. Започва престрелка сред него и полицията. Ранени са четирима служители на реда, той също е прострелян и се предава. Откаран е в ареста.

Религиозни и политически водачи от Съединени американски щати и света осъдиха нападението.

Бившият президент Барак Обама, израелският министър председател Бенямин Нетаняху, Европейският съюз, немският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и доста други изрекоха съболезнования на околните на убитите и в същото време осъдиха изрично деянията на антисемитизъм, расизъм и свирепост.

Българското министерство на външните работи популяризира изказване, в което се показва:

" Остро осъждаме нападението над синагогата „ Дървото на живота ” в американския град Питсбърг. Тази покруса демонстрира, че антисемитизмът и ксенофобията, омразата и насилието по отношение на другия, би трябвало да бъдат дефинитивно изкоренени.

Историята на спасяването на 50 000 български евреи в най-мрачните времена на Втората международна война демонстрира, че когато цениш човешкия живот толкоз, че си подготвен да застанеш против най-силните, ти можеш да победиш злото. Затова и през днешния ден би трябвало да бъдем единни.

В този тежък за еврейската общественост миг дано и за секунда не забравяме какви последствия може да има антисемитизмът - това е посланието от София, където синагогата, джамията, православният и католическият храм са ситуирани един до различен.

Изразяваме съболезнования на околните на починалите и пожелаваме бързо възобновяване на ранените. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР