Стрелбата срещу когото и да е не е начин да

...
Стрелбата срещу когото и да е не е начин да
Коментари Харесай

Карабоев, журналист: В управлението си словашкият премиер Фицо посегна на свободата на медиите и на правосъдието

„ Стрелбата против който и да е не е метод да се вземат решение проблеми, още повече в политиката. Най-малкото в Европейски Съюз. Всички се произнесоха в тази посока, само че има и двама водачи, които обърнаха внимание на нещо доста значимо – единият е чешкият президент Петр Павел, и другият е словашкият президент Зузана Чапутова, която направи едно видео послание, и обърнаха внимание от резултата на сеенето на ненавист, на завист, говоренето с ненавист против съперниците и освен, и за жалост Роберт Фицо през последните години сътвори един метод за говорене в словашката политика и общество, които подлежаха на доста рецензии, в това число от „ Репортери без граници “, в това число от най-различни правозащитни организации в отбрана на публицистите. Той призоваваше – да ги пребием, да им избием зъбите, наричаше публицистите проведена незаконна група, това несъмнено, подхранва всички членове на неговата партия. Няма да споделям името на една съответна българска партия, която си разрешава сходно говорене – освен нейният водач, само че се въодушевяват и депутатите от тази партия да се държат извънредно безобразно и  скандално с езика на омразата и насилието, и това прави насилието възможно като норма в обществото и за жалост се връща като бумеранг върху самия водач. “ 

Това разяснява в ефира на bTV Radio заместник-главният редактор на Дневник Петър Карабоев, във връзка опита за нападение против словашкия министър председател Роберт Фицо. Фицо беше прострелян през днешния ден следобяд пред Дома на културата в Хандлова. Предполагаемият причинител е арестуван.

„ Имаше непосредствено от преди няколко седмици напомняния на управляващите в Словакия, че доста бързо не помниха за убийството на Ян Куцияк – младият кореспондент от една проверяваща група и неговата избраница, това стана 2018-та година. И до ден сегашен индивидът, който се счита, че е поръчал убийството – предприемач, непосредствен до партията на Фицо, не е завършило правосъдното дело, апелира се присъдата, няма раздадена правдивост. Затова е значимо да внимаваме по какъв начин приказваме обществено и какво пишем по обществените мрежи, и да имаме функциониращо правораздаване. Това е изводът от тази покруса за Словакия и за Европа.

Роберт Фицо еволюира или зависи от гледната точка – деволюира, от един известен политик към една поредност от корупционни кавги, и убийството на журналиста Куцияк, поради което също имаше всеобщи многохилядни митинги, и той беше заставен да се отдръпна последния път, и се върна към една ниша, която в модерна Европа носи дивиденти в политиката и то е мощен популизъм с властнически уклони в тази част от Европа и говорене против Украйна, взимане на позиции, които може да не са непосредствено в поддръжка на Кремъл, само че звучат като проруски, взимане листата с правила на Виктор Орбан от Унгария, доближаване на двете страни, дружно те блокират решения в Европейския съюз, и на процедура той в действителност действайки по тези правила си личеше през цялото време – той направи това, което първо вършат сходни водачи – посегна на медиите. В случая се пробва да прокара много скандална промяна на публичната медийна група – на радиото и малкия екран на Словакия.

Образно казано, да бъде завладяна от държавното управление и от тези, които управляват Народното събрание, т.е. цялостен политически надзор, никакъв външен публичен надзор, и посегна на правораздаването. Разглоби една специфична прокуратура. Първите две неща, на които всички хора с автократични хрумвания протягат ръка – свободата на медиите и върховенството на закона. Словаците стачкуват, това е млада страна, имат доста неща да учат, само че хората стачкуват. За страдание Фицо пое в посока, която не носи положително нито на страната и жителите му, нито на репутацията на Европейски Съюз “,  каза още Карабоев във връзка досегашното ръководство на Фицо.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР