Стрелбата по българския клуб Цар Борис Трети в Oхрид е

...
Стрелбата по българския клуб Цар Борис Трети в Oхрид е
Коментари Харесай

Османи за нападението на българския клуб в РСМ: Случилото се е провокация и не може да бъде оправдано

Стрелбата по българския клуб " Цар Борис Трети " в Oхрид е провокация и не може да бъде целесъобразно. Това съобщи министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Oсмани пред.

" Смятам, че това, което се случва през последните седмици в нашите връзки с България, е второстепенен трус след огромното земетресение в връзките ни през последните 2-3 години. Ако забележим главните линии на съдействие, трендовете са положителни. Има проблеми, има провокации. Затова сме тук, с цел да ги преодолеем ", съобщи Османи.

" Министерството на външните работи беше едно от първите, което реагира и осъди събитията. Това са провокации. Опитват се да влошат връзките, да има напрежение сред двете страни. Очаквам Министерство на вътрешните работи да разпознава причинителите.  Имахме запаси към името, което е определено за клуба. Смятаме, че е провокация към нашите връзки, провокация към обществеността. Никой в една страна не следва да бъде обект на нахлуване, на принуждение. Ние имаме нулева приемливост към набези изключително към по-малките общности ", сподели още той.

Според премиера Ковачевски това е предстоящо, тъй като имената на тези клубове съгласно него са провокация, само че министърът на външните работи на Северна Македония не счита, че е споделил това. " Никой не оправдава насилието без значение какво е името. Има способи по какъв начин да се преодолеят тези разлики по отношение на възприятието на провокация, което имат нашите жители във връзка с имената. Има ново законово решение. Може да беседваме с създателите на тези клубове, с цел да забележим какви са концепциите им за отваряне на клубовете, с цел да ги създадем мостове за съдействие. Насилието не може да бъде отговор и апелирам страната да реагира най-жестоко и мисля, че това се прави ", безапелационен е Османи.

" Ние реагирахме един час, откакто се случи. Не вършим правна подготовка. И престъпният акт е вандалски акт. Ние не сме съд, с цел да вършим правна подготовка на делото. Вечерта, когато се случи, аз бях с министър Милков в Барселона и разговаряхме за случая. Това, което се случи, не би трябвало да се приема като отношение към българската общественост или отношение към страната. Трябва да се разговоря с българската общественост и аз възнамерявам да се сменят имената. Да забележим каква е задачата. Ако задачата е българската общественост да има свои организации, клубове. Ако концепцията е да се откри по-добре българската общественост. Ние работим за това - българската общественост да влезе в Конституцията. Ако концепцията е да се интегрира в системата, да се спрат възможни дискриминационни политики към нея. Хайде да забележим кои са най-хубавите способи, по какъв начин да стане това. Не мисля, че при неспокойствие на обществеността ще се реализира това. Аз самичък съм от общественост, която в миналото е била подчинена на системата. И от моя опит мога да кажа, че методът, който е определен от българската общественост, е неправилния метод. Казвам го най-добронамерено. Нашият интерес е българската общественост да бъде интегрирана и в отлични връзки с всички други общности - македонският народ и останалите нации, които са тук в страната ", сподели още министърът.

" Най-силната страна на РСМ е отношението към общностите. Може би има по-различно усещане на имената на тези исторически персони в България от усещането в Северна Македония. Неслучайно ние имаме развой на разглеждане на другите тълкования в Историческата комисия. Затова апелирам да покажем двете страни сензитивност към усещанията, които има и едната, и другата страна. Само по този начин ние ще стигнем до един миг, в който по-малко ще бъдат значими тези въпроси. Това е главният проблем. Трябва да внимаваме и двете страни. Трябва да имаме и привилегии, би трябвало да имаме и отговорности. Има групи и в едната, и другата страна, които не желаят добросъседство сред България и Северна Македония ", приключи Буяр Османи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР