Стрелба рано сутринта близо до границата между САЩ и Мексико уби двама мигранти

...
Двама мексикански мигранти са били застреляни от мексиканската страна на
Коментари Харесай

Двама мексикански мигранти са били застреляни от мексиканската страна на границата със Съединените щати, съобщи Националният институт по миграцията на Мексико.

Инцидентът е станал в ранните часове на петък сутринта. Други трима души получиха огнестрелни рани, но бяха подпомогнати от един от спешните спасителни екипи на института, заедно с още девет души, които не бяха ранени.

Продължете да четете

списък от 3 елементиГраницата между САЩ и Мексико в свят след Заглавие 42Ограниченията за предоставяне на убежище на Байдън на границата между САЩ и Мексико могат да останат засега, постановява съдътТелата, открити в Рио Гранде, предизвикват критики към граничните политики между САЩ и Мексикокрай на списъка

Спасителните служби откриха групата от 14 мексикански граждани призори на хълма Кучума близо до Текате, град в граничния щат Долна Калифорния. Докато спасителите се изкачиха да посрещнат групата, двама мигранти вече бяха мъртви.

Суровият пустинен хълм се смята за свещено място от поне една мексиканска местна група, но се използва и от контрабандисти на хора.

Причината за стрелбата не е известна, но граничните пунктове в определени региони може да включват споразумения с местни картели за правото на преминаване. Мигрантите и търсещите убежище понякога биват застрелвани, ако контрабандистът им работи за конкурентна банда или ако не са платили правата за преминаване.

Мигрантите и търсещите убежище също често са ограбвани от скитащи банди от крадци и похитители в граничните райони.

В един забележителен случай през 2021 г. полицията на щата Тамаулипас ​​застреля и уби 19 души на границата, включително най-малко 14 гватемалски мигранти. Наскоро съд осъди 11 полицаи за убийство.

В този случай полицаите първоначално твърдяха, че отговарят на изстрели и вярваха, че преследват превозни средства на картела в Персийския залив. Но щатската полиция изгори телата в опит да прикрие престъплението.

Двамата загинали в Текате са последните от бързо нарастващия брой мигранти и търсещи убежище, убити или ранени по северните и южните граници на Мексико в отчаян опит да достигнат до САЩ.

В Чиапас, един от трите южни мексикански щата, които граничат с Гватемала, камион се обърна на магистралата в четвъртък, убивайки двама мигранти от Централна Америка и ранявайки други 27.

А в петък Институтът по миграцията на Мексико каза, че 52-ма мигранти са пътували в претъпкан самосвал, когато шофьорът е изгубил контрол и се е преобърнал. Ранените, включително шест деца, бяха транспортирани до болница, където всички получиха законни карти за убежище като жертви на престъпление на мексиканска територия.

Само ден преди катастрофата още двама мигранти от Централна Америка загинаха, след като се опитаха да се качат на движещ се влак в щата Коауила близо до границата с Тексас.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР