Стратегията за развитието на образованието в България трябва да бъде

...
Стратегията за развитието на образованието в България трябва да бъде
Коментари Харесай

С 13 000 по-малко студенти в последните три години

Стратегията за развиването на образованието в България би трябвало да бъде фокусирана в професионалните посоки и в областите, в които висшите учебни заведения са доста мощни. В последните три години приемът във висшите учебни заведения е намалял с 13 000 души. Данните показа просветният министър Красимир Вълчев на народен конгрес, отдаден на " Предизвикателствата пред държавните висши учебни заведения в България: трендовете за развиване - година по-късно ". Събитието се провежда със съдействието на МОН, ВОН-КНСБ, УНСС и СУ " Св. Кл. Охридски ".

Държавните висши учебни заведения да бъдат динамични, отворени и дейни, прикани Вълчев. Според него ВУЗ-овете би трябвало да бъдат по-отговорни към стратегическото ръководство.

Според МОН моделът на академично самоуправление е бил добър при започване на 90-те години. Вълчев даде да се разбере, че е нужна смяна в Закона за висшето обучение, с което да се вкара нещо като трета стипендия, с която да има гратис образование за студенти. Специалностите, които не се търсят от студентите са математиката и физическото образование, уточни отрасловият министър. Приоритетът на Министерство на образованието и науката ще бъде ориентиран върху аграрните науки, инженерни науки, изкуството и потребността от медицината. " Развитието на системата на висшето обучение, би трябвало да се гледа през призмата на развиването на другите висши учебни заведения ", съобщи просветителния министър и настоя преструктурирането на приема да продължи.

По думите на Красимир Вълчев провокациите през днешния ден пред висшето обучение са световни провокации. Промени в пазара на труда изправят просветното ведомство пред компликации по акомодацията, призна Вълчев и уточни прогнозата, че все по-малко студенти ще работят една и съща специалност през идващите 40 години. Затова и стратегическото предизвикателство пред образованието е, че то би трябвало да бъде ориентирано в образование през целия живот. Висшето обучение ще губи селективната си функционалност. Пазарът на труда от ден на ден ще търси работна ръка, което ще докара до понижаване на хората с висше обучение. Причините по тази причина биха могли да бъдат демографски, випуските ще бъдат по-малки, както и това ще докара до понижаване на държавно финансиране.

Вълчев насочи апел към всички висши учебни заведения да влагат в млади преподаватели и в научни проучвания, с което да бъде основана единна тактика на образованието в България. Трябва да пазим репутацията на българското висше обучение, изясни той./Марица

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР