Стратегическият интерес на България е Северна Македония да бъде част

...
Стратегическият интерес на България е Северна Македония да бъде част
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: В интерес на България е РСМ да стане част от ЕС

Стратегическият интерес на България е Северна Македония да бъде част от Европейския съюз (ЕС) и противоположното – за самата Северна Македония е стратегически значимо да бъде част от Европейски Съюз. Това разяснява пред публицисти в Страсбург българският евродепутат Илхан Кючюк (Обнови Европа), който е непрекъснат докладчик на Европейския парламент (ЕП) за Северна Македония и член на комисията по външна политика, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той акцентира, че така наречен " френско предложение " за присъединението на Република Северна Македония (РСМ) към Европейски Съюз е най-хубавото правено досега. Според Кючюк правата на българите ще бъдат следени от Европейската комисия, а за историческите въпроси се дава късмет да бъдат развити във времето.

На въпроса за вписването на българите в конституцията на РСМ Кючюк изясни, че не счита, че откакто това стане, няма да има проблеми.

" Едно е нещо да бъде записано на хартия, друго е неговата функционална реализация. За това се изисква изпитание – публично, медийно, представители, които да търсят диалог по какъв начин народите да бъдат близки. Македонците в никакъв случай не са поставяли този въпрос като алена линия за тях, по-скоро това е политическа реторика, не е проблем. В конституцията ще бъдат записани и хърватите, и черногорците, и българите, само че оттова нататък значимото ще е по какъв начин се развиват тези права, по какъв начин се надграждат е напълно друг диалог. Затова би трябвало да се сътвори климат – обществен, политически и обществен ", разяснява евродепутатът.

Той напомни по какъв начин е " еволюирала " в българското общество през годините тематиката за регистриране на българите в конституцията на Северна Македония.

Първоначалната теза бе, че всички, които са там, са българи – тя малко или доста отпадна. втората теза – дано да бъдат вписани в конституцията, само че когато РСМ влиза в Европейски Съюз, т.е. в крайната фаза на процеса. После - това да се случи преди започване на договарянията, а в този момент с " френското предложение ", това да стане след така наречен развой на скрининг, който лишава година-две, добави Илхан Кючюк.

По думите му България би трябвало да се концентрира върху това по какъв начин стратегически да има въздействие върху страните от Западните Балкани.

По думите на Кючюк политиката по разширение на Европейски Съюз през последните години е изгубила своя ритъм. Той акцентира, че аргументите са вътрешни проблеми и поради напускането на една огромна страна като Англия, което разтресе цялата европейска архитектура, и поради нежеланието на други европейски страни да бъдат ангажирани с това, тъй като трябваше да изясняват на своите общества икономическите последствия от една или друга рецесия “, сподели евродепутатът по въпроса за разширението на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани.

" Ние минахме през не малко рецесии – и финансова, и миграционната и Брекзит беше сама по себе си спешна обстановка за Европейски Съюз, и пандемията от КОВИД-19, в този момент и войната. Дошло е време Европа да направи идната огромна крачка – не просто претенцията за геополитически фактор, а действително да я хастари с дейности и няма по-добро място за Европа да бъде подобен огромен фактор от Западните Балкани ", изясни Кючюк.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР