Стратегически силните страни на България са ядрена енергетика, ключови суровини

...
Стратегически силните страни на България са ядрена енергетика, ключови суровини
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: България има ключова роля и стратегическо енергийно предимство в региона, което трябва да се използва

„ Стратегически мощните страни на България са нуклеарна енергетика, основни първични материали и опцията за звено, което да дефинира свързаната електропреносна мрежа. Имаме най-големия потенциал на мощности в района и това би трябвало да се употребява. Това очертахме като преимущество пред представителите на европейската енергийна промишленост и евродепутати дружно с водещите представители на българската енергийна промишленост на конференцията „ ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ- ОСНОВА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИНДУСТРИЯ. РОЛЯТА НА БЪЛГАРИЯ “, която проведох в Европейския парламент в Брюксел. “

Това съобщи евродепутатът от Българска социалистическа партия и Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова пред Българска национална телевизия. Тя добави, че са приети високите стандарти на сигурност на нашия енергиен бранш и специалистите, с които разполагаме. Изтъкна обстоятелството, че България е един от главните експортьори в Европа на основни първични материали като олово, мед и цинк.

„ За да имаме уравновесена енергийна система, не трябва да подценяваме и базовите мощности. Те също ще са част от тази система на съгласуваност на електропреносната мрежа. Ядрената енергетика ще бъде част, би трябвало да бъде част “, посочи Пенкова.

Евродепутатът означи, че в Брюксел е бил подложен въпросът от Европейската комисия към специалистите от нуклеарният бранш в България- за какво имаме лицензирана площадка и сме на половината от построяването на един план в ядрено-енергийния сектор- АЕЦ Белене, а сега започваме още веднъж различен план, който ще коства доста по-скъпо и даже не може да се реши каква е цената. „ В момента има лиценз единствено за един реактор на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. За дотъкмяване на плана в АЕЦ „ Белене “ специалистите споделят, че са нужни още към 5 милиарда евро. За съпоставяне специалистите пресмятат над 15 милиарда евро, за построяването на новия план в АЕЦ „ Козлодуй “. Всичко това ще отнеме извънредно доста време, а ние рискуваме да се окажем в обстановка, в която подхващаме построяването на един по-скъп план, с по-дълги периоди и в някакъв миг ще се наложи България още веднъж да внася електрическа енергия. На тези въпроси би трябвало да дават отговор хората, които взеха това решение, тъй като в последна сметка българските жители ще са тези, които ще платят цената “, разяснява Цветелина Пенкова.

За желаното от Българска социалистическа партия отсрочване на либерализирането на пазара на електоенергия, евродепутатът разясни: „ Решението за либерализация беше взето, когато се одобряваха доста отговорности от наша страна, свързани с Националните проекти за възобновяване и резистентност. Само че там е записано, че това би трябвало да се случи в даден миг, няма ясни периоди. Никой в Брюксел няма да сложи българските консуматори под риск със период. Основната концепция е потребителите да бъдат предпазени. “ На въпрос дали с още едно отсрочване има риск да бъдат изгубени парите от Плана за възобновяване и резистентност, Пенкова отговори: „ Положихме доста старания средствата по Плановете за възобновяване да могат да бъдат пренасочени към други политики, свързани с реиндустриализацията, тъй че те няма да бъдат изгубени. Ще бъдат пренасочени към други планове, които няма да се назовават План за възобновяване и резистентност. Но не виждате ли сериозен безпорядък в енергийната политика сега, когато не е ясно каква тъкмо е дефиницията за енергийна беднотия, кои са енергийно бедните, кои са уязвимите семейства? “ Според Цветелина Пенкова не е ясно какъв брой са на брой тези семейства, по какъв метод ще се приоритизират, по какъв метод ще се подкрепят.

„ От две седмици следим абсурда, обвързван с Фонда за сигурност на електроенергийната система и този 1 милиард, който Комисията по енергетика задължи Асен Василев да върне в него, тъй като това още веднъж е за отплата на семействата и бизнеса. В момента се вижда едно бързане за либерализацията на пазара, за изкарване на потребителите на свободния пазар. Действията са безредни и неразбираеми “, възмути се евродепутатът.

„ В европейските институции най-големите старания са ориентирани точно към подкрепяне на енергийно бедните и най-уязвимите семейства. Абсолютно всички средства, които има спомагателни или даже лимитирани в доста от политиките, да вземем за пример Директивата за енергийни характерности на постройките, предпочитано са ориентирани към енергийно бедните и уязвимите семейства. И това е ясно записано в законодателствата, които идват от Европейския парламент. В момента, в който стигнат до България обаче, не е ясно кои са тези енергийно небогати семейства. Затова ви споделям – в случай че не се вземат тези съответни ограничения и решения в Народното събрание, ние няма по какъв начин да излагаме потребителите на риск. Именно по тази причина Българска социалистическа партия неведнъж е казвала: дано да има ясна позиция, ясна политика и да се изясни на хората. Защото сега има единствено наслагване на страхове - ще нарастне ли, ще е поевтинее ли токът. Защо би трябвало да се бърза с нещо, което очевидно не е изчистено като процедура? “, сподели още Цветелина Пенкова.

По въпроса дали би трябвало да има държавно управление в границите на сегашния парламент или да се върви към предварителни избори, евродепутатът е на мнение, че дебатът е стигнал в необратима точка и не вижда по какъв метод може да има устойчиво ръководство. Изходът съгласно Цветелина Пенкова са предварителни избори.

Източник:

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед525545Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед156152Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед28955Георги Първанов: Това не е моята ера! Това не е положителното бъдеще за света!Алтернативен Поглед23265Георги Първанов: Такова нещо не е имало в българската политика - антипарламентаризъм, антиполитика!Алтернативен Поглед29031Проф. Нина Дюлгерова: Световното задкулисие няма народност, няма вяра - има интересиАлтернативен Поглед525545Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед166261Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед156152Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед133853Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен спор
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР