Стратегически приоритет за НАТО е защитата на Черно море. С

...
Стратегически приоритет за НАТО е защитата на Черно море. С
Коментари Харесай

Тагарев: Стратегически приоритет за НАТО е защитата на Черно море

Стратегически приоритет за НАТО е отбраната на Черно море. С всеки минал ден нарастват смисъла и отговорностите на българските Военноморски сили (ВМС). Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев пред курсантите от випуск 2023 „ Васил Левски “ на Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) във Варна. Курсантите получиха на публична гала своите първи офицерски пагони.

Тагарев акцентира, че Черно море е станало зона на огромни енергийни планове, възходящо военно и политическо напрежение. Тагарев напомни, че след това през последната година и половина басейнът се трансформира в очевидец на първата от 78 години огромна война в Европа, както и на все по-често отправяните провокации към страни членки на НАТО.

„ Заради променената обстановка, алиансът в своята стратегическа идея дефинира отбраната на Черно море като приоритет, тъй като то е извънредно значимо както за сигурността, по този начин и за стопанската система, превоза и екологията на всички страни членки от района “, добави Тагарев.

 

 Снимка: БГНЕС

Тагарев уточни, че са нужни вложения за ускорената рационализация на Военноморски сили и консолидираното им с въоръжените сили на останалите страни членки на НАТО. Това се постанова поради нарасналата роля на Военноморски сили.

Министърът на защитата направи послание към младите офицери. Той акцентира, че те ще командват и ще имат достойнството и отговорността за директното осъществяване на съюзническата тактика и българската ангажираност по укрепването на черноморската сигурност. Офицерите ще имат задължението да построяват защитата на военния ни флот. Тагарев съобщи, че е убеден, че младите офицери няма да бъдат затруднени от тези задания, тъй като са ученици на елитно учебно заведение.

Военнослужещи и цивилни чиновници бяха наградени със заповеди на министъра на защитата и началника на защитата. На тържеството участваха висши офицери, представители на локалната власт, военни аташета и други посетители.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР