„Стратегически партньори“: Поглед към процъфтяващите саудитско-бразилски търговски връзки

...
Сао Пауло, Бразилия – Министърът на инвестициите на Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Сао Пауло, Бразилия – Министърът на инвестициите на Саудитска Арабия беше посрещнат с бурни ръкопляскания и аплодисменти по-рано тази година, когато даде оптимистична перспектива за потенциала за задълбочаване на икономическите връзки на страната му с Бразилия.

Обръщайки се към първия по рода си инвестиционен форум Бразилия-Саудитска Арабия в Сао Пауло през юли, Халид ал-Фалих каза, че въпреки хилядите километри, които ги разделят, двете нации имат повече общи неща, отколкото изглежда на пръв поглед.

>

„Бразилия и Саудитска Арабия, двама горди членове на Г-20 и производители на енергия, са в добра позиция да бъдат стратегически партньори, като ние сме икономическите лидери в нашите съответни региони“, каза ал-Фалих.

„С нашите съгласувани стратегически интереси и силни частни сектори бихме могли да станем сред петте най-големи инвеститори в икономиката на другия. Вярвам, че това ще бъде възможно.“

Заляла с пари след рекордната печалба от $161 милиарда за държавния петролен гигант Aramco миналата година, Саудитска Арабия инвестира милиарди в бразилските гигантски минни и месопреработвателни сектори.

Докато двете страни отдавна са търговски партньори, последните бразилски инвестиции на кралството са свързани с неговата амбициозна програма за реформи „Визия 2030“ за диверсификация на саудитската икономика и намаляване на зависимостта й от приходите от петрол, казват експерти.

„Това е част от по-широка стратегия за подобряване, укрепване и разширяване на глобалните връзки на Саудитска Арабия“, каза Робърт Могиелницки от Института за арабските държави от Персийския залив, мозъчен тръст във Вашингтон, окръг Колумбия.


За Бразилия това е възможност за привличане на саудитски инвестиции в индустрията и инфраструктурата, както и за осигуряване на доставки на торове на кралството, които да се използват за селскостопанско производство.

„Има много пари, които страните от Персийския залив имат, които страните от Латинска Америка са готови да привлекат в собствените си страни и региони“, каза Гилерме Касароес, политолог от бразилската фондация Getulio Vargas.

Нови сделки

Инвестициите на Саудитска Арабия в Бразилия досега не са предизвикали нито един от обществените спорове, често свързвани с нацията от Персийския залив относно нейното досие с човешките права, без значителна реакция от правозащитни групи или прогресивни политици.

„Бразилия не се намесва в работите на други страни, това е крайъгълен камък на нашата външна политика“, каза Хюсеин Калут, който е бил секретар по стратегическите въпроси в правителството на бившия президент на Бразилия Мишел Темер, каза пред Ал Джазира.< /p>

Задълбочаващите се връзки бяха в светлината на прожекторите през последните седмици, тъй като саудитски и бразилски правителствени служители пътуваха взаимно до страните си, за да обсъдят по-голяма търговия и инвестиции.

Дни преди събитието на инвестиционния форум в Сао Пауло, саудитската фирма Manara Minerals обяви придобиването на стойност 3,4 млрд. долара от 10-процентов дял в сектора на неблагородните метали на бразилския минен колос Vale, който включва никел, мед и кобалт, които са от съществено значение за производството на електрически превозни средства.

„Manara Minerals цели да допринесе за устойчивостта на глобалните вериги за доставки и да ускори глобалния енергиен преход“, се казва в изявление на компанията.

Ходът, обясни Могелницки, подчертава стремежа на Ridyah да търси начини „да се включи в критични вериги за доставка на минерали и да се увери, че те имат място на глобалната маса“.


Основаната през януари Manara е подкрепена от суверенния фонд на кралството PIF, един от най-големите в света, който изброява инвестиционната програма на Бразилия на началната си страница.

Междувременно в края на юли бразилският министър на земеделието Карлос Фаваро ръководи делегация в Саудитска Арабия, след което каза, че кралството е разрешило вноса на бразилски кози.

Приблизително по същото време бразилският гигант за опаковане на месо BRF се съгласи да влезе в съвместно предприятие с подкрепената от PIF Halal Products Development Company, дни след като друго дъщерно дружество на PIF, SALIC, придоби 10,7% дял в BRF, според агенция Reuters .

„Това, което виждаме, е, че при бразилско-саудитските инвестиции няма граници“, каза Тамер Мансур, ръководител на Арабско-бразилската търговска камара, бизнес асоциация със седалище в Сао Пауло.

Нова геополитика

Саудитска Арабия и Бразилия са били основните си търговски партньори в съответните си региони от десетилетия, като търговията е във възходяща крива от 2000-те години насам.

Бразилия – сама по себе си основен производител на петрол – купува предимно саудитски петрол и торове, докато страната от Персийския залив купува предимно месо от Бразилия, най-големият износител и производител на халал месо в света. Двете страни имат посолства в Джеда и Бразилия от 1973 г.

Но през последните години партньорството се задълбочи: в началото на август Саудитска Арабия покани развиващите се нации, включително Бразилия и Аржентина, на среща в Джеда, за да потърсят подкрепа за мирния план на Украйна на фона на руската инвазия.

По-късно същия месец Саудитска Арабия беше поканена да се присъедини към икономическата група BRICS, на която Бразилия е основател, но все още не е потвърдила своето присъединяване.

Въпреки някои неотдавнашни враждебни действия между Рияд и Вашингтон, повечето анализатори не възприемат задълбочаващите се връзки на Саудитска Арабия със страни като Бразилия и Китай като пренебрежение към традиционни партньори, като Съединените щати и Европа.


„Те не са инвестиции в конкуренция“, каза Калут за традиционните инвестиции на кралството, като недвижими имоти в Обединеното кралство или държавни облигации на САЩ. „Просто тяхната икономическа матрица се разшири.“

Но анализаторите казват също, че нарастващият интерес на Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив към Бразилия отразява по-мащабни геополитически промени в резултат на войната на Русия в Украйна и нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

„Това неотдавнашно засилване на желанието на Саудитска Арабия да инвестира повече в Бразилия е следствие от промяната в икономическата география на света“, каза Калут пред Al Jazeera.

Спор

Все пак процъфтяващите бизнес връзки не са напълно без противоречия, поне от страна на Бразилия.

Бившият президент на страната Жаир Болсонаро беше замесен в скандал, свързан с недекларирани диамантени бижута, получени от помощник през 2021 г., и продажбата на два луксозни часовника, всички подарени от Саудитска Арабия, докато Болсонаро беше на поста.

Крайнодесният лидер, съпругата му и няколко съюзници бяха призовани да свидетелстват пред федералната полиция в края на август, но предпочетоха да запазят мълчание, според съобщения в местните медии. Някои правни експерти спекулират, че Болсонаро може да бъде обвинен в присвояване.

Междувременно някои анализатори остават скептични относно потенциала на отношенията между Бразилия и Саудитска Арабия, тъй като страната от Персийския залив търси нови партньорства, изправена пред критиките за нейните права.

И все пак в крайна сметка Касароес от фондация Getulio Vargas каза пред Al Jazeera, че бизнес прагматизмът, за разлика от идеологията, вероятно ще ръководи растежа на връзката.

„Бразилия ще продава храна, ресурси и ще получи някои инвестиции. Вероятно така ще изглежда през следващите години.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР