Стратегическата подводница Княз Олег от проекта Борей-А и две атомни

...
Стратегическата подводница Княз Олег от проекта Борей-А и две атомни
Коментари Харесай

Руският флот пуска на вода три атомни подводници до края на 2021 г.

Стратегическата подводница " Княз Олег " от плана " Борей-А " и две атомни подводници " Казан " и " Новосибирск " от плана " Ясен " ще станат част от Военноморски сили на Русия до края на годината. Това заяви главнокомандващият Военноморски сили на Русия адмирал Николай Евменов, предава

" До края на годината Военноморски сили на Русия ще получи стратегическа ракетна подводница по плана " Борей-А " - " Княз Олег ", атомни подводници по плана " Ясен " - Казан и Новосибирск, които се строят в предприятието " Севмаш ", споделя Евменов в изявление за в.

Първата серийна стратегическа подводница от осъвременения план 955A ( " Борей-A " ) " Принц Олег " е пусната на вода на 16 юли предходната година. Основното въоръжение на подводницата е 16 балистични ракети " Булава ". Основните ударни оръжия на подводниците " Ясен " са крилатите ракети " Калибр-PL " и " Оникс ".

През декември предходната година на разширената гилдия на военното ведомство ръководителят на съветското министерство на защитата заяви, че тази година съветският флот ще одобри четири подводници, в това число две нуклеарни подводници от плана Борей-А - " Принц Олег " и " Генералисимус Суворов ".

Евменов сподели още, че експлоатационният живот на атомните подводници по план 971 (Сука-B) и 949A (Антей) ще бъде подсилен.

" Ремонтът и модернизацията на нуклеарни подводници по планове 949A, 971 мога да кажа с убеденост, че тези подводници ще придобият нови характерности във връзка с оръжията и техническото съоръжение. Това ще усили успеваемостта на задачите на тези подводници в актуалната обстановка в Световния океан. И, несъмнено, експлоатационният живот на подводниците по планове 949А и 971 ще бъде подсилен ", осведоми Евменов.

Според него Военноморски сили отделя особено внимание на поддръжката на подводниците.

" Като цяло Военноморски сили интензивно създават сервизна и ремонтна система, чиято задача е да обезпечи високата техническа подготвеност на корабите и подводниците през целия цикъл на тяхната употреба ", сподели Евменов.

Атомните подводници по план 971 са предопределени за битка с подводници, военноморски групировки и нанасяне на удари по наземни цели на съперника. Те са въоръжени с торпедно-ракетна система, която се състои от осем торпедни тръби и е пригодена да изстрелва както торпеда, по този начин и крилати ракети.

Ядрени подводници по план 949А имат дължина 155 м, водоизместимост до 24 хиляди тона, дълбочина на потапяне до 600 м, подводна скорост до 32 възела, екипаж от 107 души. Подводниците от този вид са въоръжени с 24 пускови установки за крилати ракети " Гранит " с обхват от към 500 км и шест торпедни отсека.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР