Стратегическа среща на върха на лидерите на страните от НАТО

...
Стратегическа среща на върха на лидерите на страните от НАТО
Коментари Харесай

НАТО обсъжда стратегия за киберсигурността и отношенията с Китай и Русия

Стратегическа среща на върха на водачите на страните от НАТО се организира в този час в Брюксел. В нея взе участие и българският президент Румен Радев. Лидерите разискват бъдещето на НАТО, киберсигурността и връзките с Китай и Русия. В Брюксел за срещата на " Алианса " дойде американският президент Джо Байдън, който пристигна в Европа с посланието, че Пактът е извънредно значим за Съединени американски щати.

Европа би трябвало да знае, че Америка е дружно с нея, сподели Байдън при идването си в щаб квартирата на НАТО. Според генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг срещата е бележи нов стадий в трансатлантическите връзки.



Лидерите от НАТО разискват новите международни провокации в подтекста на влошените връзки с Русия и новите закани, които идват от страна на Китай. Очаква се водачите да одобрят стратегически документ НАТО 2030 за бъдещето на Алианса.

Според българския президент Румен Радев, който също е в Брюксел, главен фактор за сигурността е единството на Алианса.

" Аз съм извънредно задоволен, тъй като плановете, които ще обсъдим през днешния ден са залог за опазване на технологическото преимущество на Алианса. Нещо повече - те са от голямо значение за развиване на отбранителната промишленост на България, на нашия теоретичен капацитет, на частната самодейност и на старт ъп самодейностите на България ", сподели президентът Радев.

" Не навлизаме в нова Студена война, Китай не е наш съперник, не е наш зложелател. Трябва да отвърнем дружно като съюз на провокациите за нашата сигурност, които произтичат от възхода на Китай. НАТО е най-силният и най-успешният съюз в историята. Доказвали сме неведнъж, че сме способни да се променим, когато светът се трансформира. Ще продължим да се приспособяваме с решенията, които ще вземем през днешния ден ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

За първи път в среща на високо равнище на НАТО взе участие и министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев, откакто страната му стана пълновръстен член на пакта. В Брюксел той отговори на въпрос на публицисти за участието на страната си в Европейския съюз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР