Страстите, които се разгоряха в България покрай изявлението на руския

...
Страстите, които се разгоряха в България покрай изявлението на руския
Коментари Харесай

"Тютюенивят патриарх" е високопоставен политик - как в Русия коментират скандала в България

Страстите, които се разгоряха в България около изказването на съветския патриарх Кирил преди седмица, бяха коментирани и в демократични медии в Русия, където се споделя, че несъмнено той е и политическо лице, както и че думите на вицепремиера Валери Симеонов може да са демонстрация на неучтивост, само че с съображение би могъл да ги каже и един руснак.

Журналистът и историк Николай Сванидзе напомня пред Радио " Ехото на Москва ", че в България бе изказана признателност на народите от някогашната Руска империя, воювали в имперската войска за освобождението много преди да имат свои страни. " В този смисъл разбирам българите и не разбирам нашия патриарх ", споделя той.

Според него след десетилетия престояване в руския лагер в България има " доста сериозен комплекс за национална малоценност " и българите внезапно реагират на всякакво поучаване за историята им, както го вършат и руснаците. " Затова всички съветски политици - да не приказваме за подобен огромен съветски политик, какъвто е патриархът - би трябвало да се държат доста правилно при сходни изявления, тъй като сходно поучаване води извънредно към противоположния резултат. "

Сванидзе счита, че Валери Симеонов е показал неоправдана неучтивост, " само че в това време безусловно погрешно се държа - и стратегически, и тактически - съветският патриарх, по този начин не трябва да се държи никой, нито той, нито министърът на външните работи ".

Приблизително същото разяснява и Андрей Десницкий от Руската академия на науките. Пред телевизия " Дождь " той сподели, че в България абсолютно има доста топло отношение към освобождението на страната от щиковете на воините в съветската войска от всевъзможен генезис. " Но, както е и на всички места по Балканите, българите доста прочувствено се отнасят към това тази признателност да не прераства в усеща на персонално обвързване и второстепенност. Затова реагират остро, когато някой продължава да им навира в лицето поговорката от руско време " Курица не птица, Болгария – не заграница " и отиде да им приказва " А вие, момчета, тук какво, забравихте кои сме ние и кои сте вие? " Така не се прави на Балканите, както не трябва да се прави и в Кавказ. Не знам за какво е приказвал по този начин патриархът - в случай че е било квалифицирано от тези, които му пишат речите, всички би трябвало да бъдат уволнени. Навярно става дума за импровизация. "

Десницкий реагира и на неспиращите обвинявания в Русия, че " българите ни предадоха с участието в НАТО и водиха война против нас в двете международни войни ". Това не е правилно - България в никакъв случай не е обявявала война на Съюз на съветските социалистически републики и не е воювала против Съветския съюз, напомня той.

Който в Русия желае да поддържа връзките с България, би трябвало да приказва, че няма несъгласие сред това, от една страна, страната да е в Европа, член на Европейски Съюз и НАТО, от които получава доста, а от друга, да се поддържат естествени връзки " с братска Русия ", историческата памет и единството на православните нации. " А речта на патриарха бе в изострен дисонанс точно с едно такова отношение. "

Журналистът Антон Орех обръща внимание на различен миг от абсурда - че в опит да бъде потиснат, патриарх Кирил е бил избран като някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), само че в днешна Русия това не е компрометиращо събитие, а надали не медал и бонус в биографията. " На мястото на нашите архимандрити по-смело бих оповестил на някоя Пасхална литургия своите агентурни имена. Президентът ни е чекист, за какво останалите да се тормозят! "

По мотив думите на Валери Симеонов, че патриархът е бил контрабандист на цигари за милиони долари журналистът споделя, че това е доста остаряла история и че през 90-те години никой не се е съмнявал, че тя е вярна. " Просто в този момент ненадейно бе напомнено за силата на репутацията. Вкарването на тютюневи произведения през олтара спря преди 20 години, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) го няма от съвсем 30 години, само че паметта е жива. "

Антон Орех акцентира, че въпреки да има стотици свещеници в съветската черква, вършещи съзнателно работата си, персонално той не би се доверил на всеки човек в расо. " Не единствено поради Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и цигарите. А поради скъпите коли, разврата, извращенията с малолетни, първокласния живот, чревоугодието и пианството.Защото много след Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и цигарите в партфейла на партиарха се натрупаха скъпите часовници, които бяха изтривани от фотосите, и голям брой неща, които не наподобяват на атрибути на святост и аскеза. Така че работата не е в думите на този българин, а в това, че можеше да г икаже всеки един от нас. "


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР