Страстен и пламенен оратор, Насрала е лидер на шиитската политическа

...
Страстен и пламенен оратор, Насрала е лидер на шиитската политическа
Коментари Харесай

Шефът на Хизбула Насрала ще произнесе първата публична реч след атаката на Хамас - защо има значение?

Страстен и разгорещен оратор, Насрала е водач на шиитската политическа и военна секта Хизбула и е подготвен да направи първото си обществено изказване от офанзивата на Хамас на 7 октомври, съвсем месец откакто Израел стартира да стрива Газа с бомби.

Речта има значение, защото генералният секретар на Хизбула е считан от мнозина за най-влиятелния човек в Ливан с към 100 000 бойци на негово разположение.

Това също има значение, тъй като обръщението му може да ни помогне да разберем дали има възможност Хизбула да отвори втори фронт на северната израелска граница и да трансформира бруталния спор, концентриран в и към Газа, в непредвидима районна война.

Хасан Насрала е роден през 1960 година в Източен Бейрут, където е описван като лоялен и стимулиран възпитаник на исляма.

Той се причислява към Хизбула през 1982 година, откакто израелците навлизане и окупация на Южен Ливан.

Хизбула е изправена пред големи опасности, в случай че се причисли към война против Израел

Издигайки се през организацията, той смени водача на Хизбула Абас ал Мусауи през 1992 година, откакто той - и членове на фамилията му - бяха убити при израелски въздушен удар.

В редица изявленията Насрала неведнъж отхвърля да признае страната Израел, заявявайки че той счита съществуването му за нелегално и незаслужено.

Изображение: Насрала (вдясно) неотдавна се срещна с генералния секретар на Ислямски джихад и заместник-лидера на Хамас

Той предложи спорни мнения по отношение на това дали би приел решение за две страни за израелци и палестинци, само че се преглежда като основна фигура на по този начин наречената „ ос на съпротивата “ – коалиция от антиизраелски и антизападни групи, подкрепяни от Иран.

Най-важното може би е, че 63-те годишен потвърди, че е кадърен боен водач.

В едномесечна война през 2006 година израелските отбранителни сили бяха сюрпризирани от качеството на персоналния състав и оръжията на Хизбула, защото използваха така наречен " тактичност за елиминиране на израелските позиции.

С финансова поддръжка от Иран, Хизбула се трансформира от партизанска организация в нещо, наподобяващо стандартна войска, с дронове и ракети, които могат да ударят всички елементи на Израел, твърди тя.

Изображение: Син на водач на Хизбула, погубен в борбите с Израел, лежи върху ковчега на татко си

Въпреки това, относителната мощ на военните бригади на Хизбула не значи, че Насрала е подготвен да се хвърли в тотална война с Израел.

От решаващо значение е, че той знае, че израелците ще отвърнат на удара - и ще ударят мощно.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предизвести Хизбула, че е изправена пред контраудари с " немислим " мащаб, които ще предизвикват опустошаване в Ливан.

Американците също са основни тук.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби сподели, че те ще „ внимават деликатно “ речта на Насрала.

p>

Още от Sky News:
Лидерите на Хизбула и Хамас се срещат в Бейрут

Изображение: Насрала се обръща към поддръжници на екрана по време на протест през февруари 2022 година

С две групи самолетоносачи, които в този момент са паркирани в източното Средиземноморие, Съединени американски щати „ ще изпратят мощно обръщение към всеки участник, който може да желае да разшири спора “, съгласно Кърби.

Също толкоз значимо е обезвереното състояние вкъщи, до момента в който служебното държавно управление в Ливан се бори с последствията от уморителен, траял четири години стопански колапс.

Кризата, която е необятно упреквана за корупцията и некомпетентността измежду ръководещия хайлайф, докара до обедняване на болшинството - като към 80% живеят под линията на бедността.

В политическо пространство, което Хизбула споделя с представители на партии от други политически и религиозни общности, доста ливанци не желаят да се впускат във война.

IDF „ удари по инфраструктурата на Хизбула “

Неотдавнашно изследване, оповестено в al Akhbar, ежедневник, симпатизиращ на Хизбула, откри, че 68% от ливанците се опълчват на „ пълноценна “ акция с Израел.

Това, което Хизбула прави сега, е да се бори с локализиран спор на южната граница на страната с техните бойци - и членове на Израелските отбранителни сили - разменят огън по цели, които в по-голямата си част пресичат границата.

Боевете са спорадични, само че непрекъснати и имат също беше гибелен за Хизбула.

По последни данни 48 от нейните бойци са били убити, защото комплицирани израелски дронове се насочват към бойци, маневриращи в маслинови горички и шубраци.

Хизбула разгласява ръкописно писмо от Насрала предходната седмица сподели, че починалите бойци би трябвало да се назовават ​​„ мъченици по пътя към Йерусалим “.

Това, което наподобява ясно е, че офанзивите на Хизбула са изчислени, с цел да се избегне огромна ескалация, като в същото време се държат израелските сили окупирани в север. Речта на техния лидер би трябвало да ни даде ясна индикация дали са склонни да остане по този начин.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР