Страшно звучи, че в съвременна европейска България отново трябва да

...
Страшно звучи, че в съвременна европейска България отново трябва да
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Битката за хуманността, солидарността и справедливостта не е приключила

Страшно звучи, че в модерна европейска България още веднъж би трябвало да се противопоставяме на настъпването на фашизма, поради което Вапцаров и другарите му заплатиха с живота си. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов по време на възпоменателния митинг-поклонение във връзка 77-ата годишнина от разстрела на поета.

На събитието участваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, ръководителят на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, ръководителят на Българския антифашистки съюз Симеон Игнатов, представители на Съюза на българските писатели, народни представители, общински съветници и жители.

"На този ден стана традиция да се събираме тук на Гарнизонното стрелбище, с цел да почетем паметта на огромния стихотворец и антифашист Никола Вапцаров и неговите съидейници Антон Попов, Антон Иванов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов. На 1 юни същата година - 1942 е разстрелян на това място ген. Владимир Заимов. Тук са изпълнени смъртните присъди на Цвятко Радойнов и неговите приятели, 25 дни след това”, напомни Паргов и напомни, че мястото, на което те са убити поради своята антифашистка активност през днешния ден цинично се назовава Музей на националното помиряване.

“Там, където с патрони, следите, от които още стоят, е пресечен принудително техния живот, не може да бъде място за помиряване. То е черен знак на разправата със съпротивата в България против хитлерофашизма”, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия – София.

“Простете ми, само че през днешния ден няма да приказвам за погубения световнозначим гений на Вапцаров”, сподели Паргов и цитира поета: “Не в този момент не отива лирика - и да искаш не мож я изпя”.

"77 години по-късно, в края на второто десетилетия на 21 век в България, в София още веднъж се прави опит да се възродят фашистки прояви, присъщи за 40-те години на предишния век в нациска Германия. На 1 септември, денят, в който човечеството ще означи 80-ата годишнина от началото на Втората международна война, шепа неолиберали възнамеряват да слагат пречупени звезди на знакови места в София, измежду които Президентството и постройката, на която с огромни букви написа Народно заседание. При това с благословията на Столична община”, уточни Калоян Паргов.

Той напомни, че датата 1 септември е обвързвана и с различен злокобен интервал - през 1941 година в Германия влиза в действие устав, който фиксира обозначаването на евреите със звезди. “Аналогията е явна”, безапелационен бе Паргов.

Той уточни, че единствено преди дни основният прокурор и министърът на вътрешните работи са се обърнали към законотворците с зов за по-тежки санкции за закононарушенията от ненавист. Повод са прояви на разпространяване на фашистка идеология, под разнообразни форми.

“Ние няма по какъв начин да не приветстваме тази самодейност, само че нека не се окаже, че е закъсняла, тъй като настъплението е очевидно, съобщи Калоян Паргов - Подстрекават се младежи да шестват из София до местата, където се възнамеряват да бъдат сложени тези пречупени звезди. Звучи злокобно!”

“Битката за хуманността, солидарността, справедливостта не е завършила. А съхраняването на верността на историята, в това число и в учебниците, е част от нея, и отговорност пред бъдещите генерации. Наш дълг е да съхраним истината за себеотрицанието и саможертвата на тези почтени мъже”, прикани водачът на столичните социалисти.

"Поклон пред паметта на Вапцаров и починалите в битката с фашизма в България ", приключи своето слово Калоян Паргов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР