„Страшно много ме обидиха думите на здравния министър. Аз тук

...
„Страшно много ме обидиха думите на здравния министър. Аз тук
Коментари Харесай

Нана се обиди на здравния министър, лекар заподозря спекулация

„ Страшно доста ме наскърбиха думите на здравния министър. Аз тук съм в качеството си на пациент, както и на представител на пациентска организация „ Една от осем” – фондацията, която сътворих преди четири години за дами с рак на гърдата. Аз и моето семейство сме вложили стотици хиляди левове. Нека здравният министър да назове тези, зад които стоят корпоративни ползи. По скоро аз се запитвам кой се пробва да манипулира нас – пациентите?”, съобщи в студиото на „ Здравей, България” по NOVA Нана Гладуиш.

Нана - ще има ли геноцид над болните в България

Извънредна среща при Бойко Борисов, Министерство на вътрешните работи удари мафията с медикаментите

Българките са принудени да заплащат хиляди за раждане

Преди това неправителствени организации желаеха оставката на здравния министър Кирил Ананиев поради напрежението към мораториума за нови медикаменти. Според една от пациентските организации по този начин се обричат хора на гибел. Мораториумът ще засегне пациенти с някои типове заболявания - левкемия, белодробна фиброза, ревматоиден артрит, рак на млечната жлеза и други. Самият Ананиев през почивните дни заподозря протестиращи, че извършват корпоративни ползи.

„ Аз бих се включил към приказките, че има детайл на нечиста сделка. И съгласно мен се спекулира повече с това, че се подлага на риск животът на пациентите, в сравнение с с това, че се вкарва някаква мярка, която не е казус в Европа и е въведена в доста страни. Убеден съм, че няма да останат пациенти без модерно лечение”, разяснява от своя страна проф. Генчо Начев, изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Св. Екатерина”.

По думите му в България отношението на финансите, които се изразходват за медикаменти, по отношение на парите, които се изразходват за доболнична и болнична помощ, е доста по-висок в сравнение с междинните за Европа. В другите страни парите, които се отпускат за медикаменти, варират сред 13 и 17%, а у нас те са към 30 на 100.

„ Едно ново лекарство за по-малко от 5 години няма по какъв начин да потвърди дали е ефективно”, добави проф. Генчо Начев.

„ Аз работя на трудов контракт на оптимален застрахователен предел, както и на различен контракт, където заплащам осигуровки. Имам в допълнение здравно обезпечаване. Два пъти съм се лекувала, освен това не в България. Два пъти съм била онкопациент и съм идвала тук за едни следващи лечения. Непрекъснато доплащам медикаменти”, възмути се Нана Гладуиш.

По първични планове от 2018 година Здравната каса е трябвало да стартира да обезпечава 10 разнообразни препарата за пациенти с тежки болести. Тези първични планове обаче към този момент няма да станат факт, тъй като в проектозакона за бюджета на фонда е записано, че няма да заплаща за нови лекарствени артикули, няма да подписва контракти и за нови клинични пътеки и процедури с лечебните заведения.

Проф. Начев призна, че в България пациентите доплащат най-вече, по отношение на останалите европейски страни, където делът на личните разноски е към 15%, по отношение на над 40% у нас. Според него обаче би трябвало да се стачкува против неналичието на ясна здравна тактика, тъй като казусът е сложен и не визира единствено онкоболните.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР