Страшно е, няма ток и вода, казват местнитеОписването на щетите

...
Страшно е, няма ток и вода, казват местнитеОписването на щетите
Коментари Харесай

Кметове след потопа в Карловско пред “Труд”: Ужас и кал души наводнените села

Страшно е, няма ток и вода, споделят локалните
Описването на вредите ще се забави

Ужас е задушил бедстващите села в Карловско към този момент трети ден. Местните се приготвят за поредна сложна нощ, а място е ужасно - в тонове тиня, наноси, дървета са затънали къщите на хората и пътищата. Ток има единствено тук-там, а водоснабдяването няма да се възвърне скоро. Това описаха пред “Труд ” кметовете на Слатина и Богдан.

Безсънни са нощите след наводненията в потърпевшите обитаеми места. Хората се молят единствено да не вали, чакат помощ и се пробват да разчистват големите наноси, които водата е докарала. Не помнят да е било толкоз ужасно в миналото.
Над 100 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от Военновъздушните сили бяха изпратени да оказват помощ община Карлово, пристигнали са и доста доброволци, като кметовете споделят, че в понеделник чакат още подкрепления. Вече има тежка техника, която ще оказва помощ за разчистването.

Но всичко става доста постепенно и ще отнеме време, а по кое време ще може да се стартира с описването на вредите не е ясно, споделят локалните.

“Ужас е с една дума. Помощ има, само че е ужасно. Две безсънни нощи бяха, тази ще е трета. Ток има единствено в една част от селото. Доброволци има, задоволително хора се отзоваха, допускам, че ще дойдат и още на следващия ден. Всички хора са изведени, няма застрашени. Пристигна тежка техника. Времето е неприятно ”, описа пред “Труд ” кметът на село Богдан Христо Иванов. През целия ден той е бил на терен, с цел да оказва помощ да бъдат координирани дейностите по разчистването. Но гледките остават апокалиптични след отдръпването на водата.



Над 200 са наводнените къщи в шестте бедстващи села в Карловско, а оправянето с провалите ще отнеме към 2 месеца, сподели пред Пловдив Пресс кметът на общината Емил Кабаиванов.  Снимки: Пловдив пресс

В Слатина напъните през вчерашния ден бяха ориентирани към това първо да се върне река в коритото, тъй като при идващ дъжд може да има още по-големи последици, сподели пред “Труд ” кметът Петър Делков.

“Имаме помощ от през вчерашния ден (б. а. събота). Имаше хора, които бяха изведени, имаше такива, които не желаеха да изоставен домовете си. Ток има в половината село, пробват се в другата част да свържат, където може. Вода няма. Имаме доброволци, има и военни на линия. Тук единствено се надяваме да не вали, нека и по този начин продължава. Разчистването ще ни отнеме доста време - първо би трябвало дървесината, която е паднала, да се разчисти. Има доста наноси, пясък. Има единствено веднъж към селото, от другата страна мостът е паднал. С кола е мъчно да се мине, би трябвало с пристъпен автомобил. Безсънни нощи имахме. Направо е смут, към този момент трето денонощие е по този начин ”, описа той.

В Каравелово също през днешния ден дойде тежка техника, с цел да помогне за разчистването. Кметът на селото Славка Червенкова сподели, че е почнало рязане на паднали дървета по улиците, с цел да може да се минава по тях и да стартира възобновяване на електрозахранването. “Трети ден хората са без ток и вода ”, напомни тя.

Днес продължава и снабдяването с храна и вода на хората в откъснатите елементи на потърпевшите села.

Над 100 са евакуираните хора, 20 от тях - с хеликоптер 
Министерство на вътрешните работи ревизира за противозаконна сеч в Карловско
Министерство на вътрешните работи стартира инспекция на изказвания на локални хора, че нелегално изсечени гори в Карловско са станали причина за наводненията по поречието на река Стряма. Това стана ясно от изявление на вътрешния министър Иван Демерджиев.

Полицейските дейности подкрепят следствието, което Пловдивска окръжна прокуратура разпореди на екип от Националната следствена работа (НСлС) още в първите часове на бедствието. Изяснява се още какво е било положението на двете скъсани насипи по поречието на Стряма, налице ли е затлачване на корита и дерета на притоците. Целта e да се откри дали водната буря е предизвиканa единствено от изобилните превалявания, или и от човешка немарливост, дейности или бездействия на виновни длъжностни лица в засегнатите общини или в Пловдивска област.

В петък и събота са признати над 150 сигнала на тел. 112 и в локалните полицейски ръководства в Карловско за наводнени къщи и икономически постройки, обобщиха от Министерство на вътрешните работи. Евакуирани са над 100 души, като 20 от тях благодарение на хеликоптер. Както писа “Труд ”, това стана допустимо в петък следобяд, когато дъждът спря и вятърът утихна. Военни, служители на реда и пожарникари са доставили огромни количества питейна вода и храна на жителите, които са останали по домовете си.

232 свлачища заплашват Великотърновска област
Властите наблюдават непрестанно Янтра в три точки


При утежняване на времето се следи непрестанно равнището на река Янтра.

Веселина Ангелова
ТРУД, Велико Търново

Общо 232 свлачища са регистрирани на територията на област Велико Търново. 64 от невралгичните обекти са от време на време дейни и засягат елементи от регулацията на общо 29 селища. От тях, максимален брой са в Свищов - 9, във Велико Търново са 7, а в златаришкото село Калайджии са 6. В останалите 26 селища от региона има по 3 от време на време дейни свлачища.

На второ място по заплаха са записаните свлачища, които са в положение на евентуални. В обсега на регулацията на селищата от Великотърновска област “дремят ” 39 такива срутища.

“За пораждане на интензивност при тези сериозни обекти, е належащо характерно комбиниране на естествени фактори и човешка активност. Активизирането им е съпътстващ развой вследствие на други бедствия като трусове, наводнения и други ”, изясняват специалисти от Велико Търново.

Властите реализират и непрестанен надзор на реките в района. За наблюдаване равнищата на реките Националният инситут по метрология и хидрология /НИМХ/ има построени измервателни пунктове. Такава автоматизирана станция следи за равнището на р. Янтра при въжения мост в квартал “Чолаковци ” в остарялата столица. Там има рейка до 8,00 м за наблюдаване, а сериозната кота е 6,00 м. Под надзор е р. Янтра при с. Каранци, община Полски Тръмбеш, р. Белица при въжен мост в с. Въглевци, където сериозна кота 3,60 м. Наблюдава се р. Голяма река в Стражица с сериозна кота 4,5 м., както и р. Джулюнска в границите на село Джулюница с сериозна кота 5.00 м.

Община Велико Търново е построила система за мониторинг в действително време на Янтра, която подава информация на всеки час в три точки - квартал “Чолаковци ”- Велико Търново, в град Килифарево и с. Пушево.

Над Струма
В Благоевград още чакат нов мост за шест села
Общо 53 души бяха евакуирани



Според кмета на Благоевград Илко Стоянов тромавите процедури за градеж би трябвало да се трансформират. Още една година хората ще чакат за новото оборудване.

Светлана Василева,
ТРУД, Благоевград

Мост над река Струма, който свързва 6 села и промишлената зона с Благоевград, бе подкопан и злепоставен при проливен дъжд, станал декември месец предходната година.

Мина държавна комисия, оцени го като рисков и го затвори. Заяви се, че ще се строи нов и като се почна една процедура, та до ден сегашен резултат за хората-нов мост няма. Потокът от пътуващи се пренасочи пред заобиколно трасе, което удължава с 10 км. пътя.

Чакането изнерви популацията и хората от селата Мощанец, Покровник, Падеж, Лешко, Габрово и Дебочица излязоха на митинг през месец май. Блокираха кръговите кръстовища на входа към Благоевград и изхода към София и към границата със Северна Македония, както и Автомагистрала “Струма ”. Държавата отпусна 7 257 600 лева без Данък добавена стойност за създаване на ново оборудване, а пред протестиращите специалисти обясняваха, че процедурата изисква време.
Тиня потече от чешмите в Добрич


От РЗИ-Добрич оповестиха, че анулация на ограничаването за прилагане на питейната вода може да се чака на 7 септември.

Даниела Фархи
ТРУД, Варна

Пороят, който се изсипа над Добрич и близките села, докара до замърсяване на водата. Част от сондажите, посредством които популацията се доставя с питейна течност, са били залети и помпите са всмукали тиня, която потече от чешмите на хората. След голям брой сигнали от РЗИ предложиха на потребителите да употребяват бутилирана вода за питейно-битови потребности. От инспекцията прецизираха, че анулация на ограничаването може да се чака на 7 септември, когато ще бъдат подготвени резултатите от взетите проби на водата от мрежата.

Щетите от бедствието, което засегна и селата Бранище, Богдан и Стефаново, занапред ще се прецизират. Наводнени са над 40 парцела. 53 души са били евакуирани, измежду тях и 30 служащи от рейс, оказал се на пътя на приливната вълна.

Пораженията от нея бяха снимани от пожарната с дрон, закупен от Община Добричка по трансграничен план. Чрез него него избавителните екипи бяха оборудвани и с нови помпи за отводняване.

Няма потърпевши хора, коли бяха повлечени от водата
Проливен дъжд стресна Цар Калоян


Проливният дъжд отнесе коли в Цар Калоян, само че за благополучие този път няма починали хора.

ТРУД, Разград

Над 38 литра за половин час дъжд наводниха Цар Калоян, припомняйки ужаса на локалните хора от август 2007 година, когато двуметрова вълна опустоши града. Тогава починаха 8 души, сред които и дете. Над 50 къщи бяха разрушени, други станаха необитаеми. За благополучие в този момент наводнението не взе жертви. Три коли се оказаха повлечени от водата, която придойде откъм Ветово, минавайки през ниви и стърнища. Повлякла е и камари отпадъци от нерегламентирани сметища. Точно те са запушили коритото на реката под моста, оповестиха от регионалната администрация в Разград.

Наводнени са дворове и три избени пространства. Четири други коли, с изключение на повлечените от въртопа, са били залети с вода и наноси. От противопожарната работа са оказали помощ за пренасяне на трудноподвижна жена на втория етаж на къщата є, като превантивна мярка.

“Ситуацията в Цар Калоян към този момент се възстановява и хората нямат учредения да се тревожат ”. Това оповестиха още на идващия ден от регионалната администрация в Разград, откакто още вечерта след пороя багери започнаха да отпушват тапата под моста. Чистят се и наносите, затлачили някои от улиците. Извадени са повлечените коли.

В понеделник стартира оглед на нанесените вреди. Ще продължи и разчистването на улиците, които са покрити с тиня.
И в село Карамихал, община Самуил е имало наводнени дворове и изби, допълват информацията за стихията от противопожарната работа.

Ураган уплаши туристите на юг
Плувец изчезна в бурното море, различен се удави


Туристи по Южното Черноморие не мигнали цяла нощ поради злокобната стихия.

Мария Кехайова
ТРУД, Бургас

В Бургаско страховита стихия с гръмотевици се развихри късно вечерта против събота. Много ужасно е било за туристите по курортните комплекси на юг от Созопол. Местни хора разясниха, че някои даже са си тръгнали още на идващия ден, уплашени от мощното неспокойствие и грохота на бурното море.

“Бях на терасата. Изведнъж, единствено за няколко минути, вятърът стана доста мощен, след още няколко минути- връхлетя същински вихър. Извиках на фамилията ми незабавно да затворят всички порти и прозорци и се прибрахме в стаята на хотела. Гръмотевиците отекваха пъклен ужасно, тъй като тук не е огромен град и по принцип е безшумно. Ураганът идваше откъм морето, а за грохота на вълните- да не приказваме ”, описа летовничка пред “Труд ”.

Повечето туристи по Южното Черноморие не мигнали цяла нощ. Сред тях и здрави и корави мъже, които били сащисани от злокобната стихия.

За страдание, ураганът и изменящото се за минути море, взе две жертви.

На къмпинг “Смокиня ”, до комплекс “Созополис ” изчезнали Дмитрий Чебан и 18 годишния му племенник - Данила.

Двамата са влезнали да се къпят, само че съдбовното било, че взели решение да плуват. Морето, което се трансформира ненадейно, ги погълнало.

Тялото на младежа бе изхвърлено на брега - край хотел “Лилия ” в Созопол, досега другият мъж не е открит. Операцията по издирването им е почнала след подаване на сигнал за изгубването от брачната половинка на Дмитрий, само че е била прекъсната, тъй като и водолазите, и катерите на гранична, не можели да работят обикновено измежду големите талази.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР