Страшен ръст на строеж на блокове се отбелязва в редица

...
Страшен ръст на строеж на блокове се отбелязва в редица
Коментари Харесай

Страшен ръст на строеж на блокове в един български град! Ето кой и защо

Страшен растеж на градеж на блокове се отбелязва в редица области на страната. Това се дължи на огромното търсене на жилища в по-големите градове. В Бургас се построяват два нови квартала по периферията на града, които са най-предпочитани от млади фамилии.

По данни на Националния статистически институт през четвъртото тримесечие на предходната година в област Бургас строителството е повишено с 33% на годишна база.

„ Броят на разрешенията за градеж е почти същият като миналата година, само че се следи прелокализиране на строителство по периферията, както и ниско жилищно застрояване в крайните региони и квартали на града “, сподели арх. Тихомир Райчев, основен проектант на община Бургас.

Брокерите на недвижими парцели обаче не регистрират растеж в продажбите на жилищни жилища.

„ По-скоро има известно закъснение в пазара. Макар че търсене на жилищни парцели си има относително високо. Строят се повече откъм 5-6 етажа и по-високи здания. Теренът на Бургас разрешава да има такива по-високи здания “, разяснява Десислава Зехирева, заместник-председател на Национално съдружие на недвижимите парцели – Бургас.

Презастрояването се контролира със Закона за устройство на територията. За общините София и Бургас има спомагателна разпоредба за градската среда, с която би трябвало да се преценяват проектантите.

„ Тя дава регламенти за типа на застрояването, за образа, за градската среда като цяло “, посочи арх. Тихомир Райчев.

В морския град стартира създаване и на чисто нов квартал „ Хоризонт “, който е желан най-много от млади фамилии. Средно цените са към 1000 евро на квадрат.

„ Това са най-вече млади фамилии, които имат опция да изчакат. Или сега живеят в по-малък парцел и желаят да си закупят по-голям. Тези квартали в последна сметка ще бъдат подготвени след 1-2 години “, сподели Десислава Зехирева.

На територията на община Бургас през последните години броят на разрешителните за градеж се резервира непрекъснат. През предходната година утвърдените проекти са били близо 700.

 

Източник – Българска национална телевизия

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР