Странно убийство или самоубийство. Фактите са - труп, вързано куче,

...
Странно убийство или самоубийство. Фактите са - труп, вързано куче,
Коментари Харесай

Странно убийство или самоубийство

Странно ликвидиране или самоубийство.

Фактите са - мъртвец, вързано куче, предсмъртно писмо (приемаме, че то е автентично), изчезнало оръжие.

Това разяснява в профила си във Facebook Петко Симеонов.

Писмото в задния джоб на натрупа два дни след намирането му, и то в патологията, е показателно за квалификацията, професионализма и мотивацията на служителите на реда, проверяващи тежки закононарушения.

Жалка работа.

Възможно е револверът да е спретнат от първия, видял натрупа, само че това може да извърши избран типаж. Да "открадне " оръжието на ликвидиране, към което няма отношение, може да си разреши единствено умопобъркан с нужда от револвер. Неговите следващи дейности допускат две благоприятни условия - първата, да схване, че взетото оръжие го уличава в ликвидиране и да го захвърли някъде; втората, да се чака револверът да се "обади " в премисляно преди този момент закононарушение. И при двете благоприятни условия става дума за лице с разум на десетинагодишно дете.

Ако допуснем, че Божилов е погубен, това е сторил негов задоволително непосредствен. Знаел е за проблемите му, може и да е обвързван с тях, даже двамата са обсъждали обстановката. Знаел или не за предсмъртното писмо, той го прострелва, връзва кучето, което го познава и изчезва с оръжието на закононарушението.

Като знаем за ориста на писмото - открито от лекари, в моргата, не трябва да изключваме разновидността, че револверът е "прибран " от някой от първите озовали се на закононарушението служители на реда за да го продаде или пък колекционира оръжия. Тогава револверът би трябвало да е от особена марка.

"Вързаното куче " и "предсмъртното писмо "

водят към версията за самоубийство. Божилов би трябвало да има сериозна причина, с цел да си върже кучето. Пръстовите отпечатъци по каишката би трябвало да удостоверяват, че той го е вързал. Знаел е, че няма да може да го следи и не е желал да избяга и да се загуби. Той е имал персонален неизпълним проблем. Не е желаел даже кучето му да пострада. Такъв ли е психологическият му профил може да каже единствено експерт, проверяващ случая.

Жалко е за починалия човек! Исказвам съболезнования към околните му...

Подадената от медиите информация обрисува сюжет за престъпен разказ. За подобен РОМАН има всичко - конспирация, различаващи се облици, обществена атмосфера, публичен интерес, медийни мнения...

Ако имах желание да се занимавам с подобен РОМАН, щях да прибавя много неща. Щеше да участва и обликът на министъра.

Той щеше да бъде интелигентен и деятелен.

Щеше да се възмути от следствието, когато разбере за откритото писмо в моргата и незабавно да назначи "разследващ екип " на самото следствие. Този екип щеше да пусне през полиграфа всички забъркани служители на реда, в това число шефовете. Екипът щеше да ги прекара през IQ тест и щеше да предложи на министъра да освободи от работа "падналите " под 120, без значение каква служба заемат. Предложението на Екипа щеше да обхване всички чиновници в Министерство на вътрешните работи - полиграф и IQ тест.

Наред с това Екипът щеше да предложи на министъра да се усъвършенства норматива за физическите качества на служителите на реда. На всеки шест месеца да минават през обзор за тичане на 100 метра, тичане на 5000 метра, скок на дължина, телесно тегло, покриването на норма по "полицейска пътека " (бягане, трудности, пукотевица, катерене, скачане...), тренировките и надпреварите по бойни изкуства да станат част от всекидневната работа.

Екипът щеше да предложи на министъра да внесе предложение в Министерски съвет и оттова в Парламента - да се стартира покриване на всички обществени места на територията на страната с камери и основаване на съответните компютърни центрове.

Англия има добър опит в това отношение.

Освен това в сюжета на РОМАНА щях да засегна въпроса с оборудването и възнаграждението на служителя на реда. Щом като покрива нормите по IQ теста, физическата подготовка, минава през полиграфа, той би трябвало да бъде облечен, обут и оборудван с нужната му техника - от камера, през компютърен разговорник и принтер, до белезници, палки и огнестрелно оръжие.

Разбира се, би трябвало да има и уместно за Европа заплащане. В РОМАНА щях да дефинира и серия "граждански отговорности към служителя на реда " - по-близо от към метър и половина до служител на реда, без негово позволение, не може никой да се приближава; всеки жител е задължен да се подчини на служителя на реда при опазването на публичния ред; единствено униформеният служител на реда може да желае персоналните документи на жител на обществено място; при всяко физическо посягане над служител на реда той има право да употребява палките и огнестрелното оръжие...

Стана доста дълго. При различен случай ще посоча какви други неща бих писал в РОМАНА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР