Странно семейство са били тези двамата. Неговото име е синоним

...
Странно семейство са били тези двамата. Неговото име е синоним
Коментари Харесай

Роман Полански и Шарън Тейт: Имало едно време в Холивуд… един сериен убиец

Странно семейство са били тези двамата. Неговото име е синоним на скандал, а нейното – на ликвидиране по холивудски. Ако има публична ранглиста на холивудските двойки с най-лоша популярност и най-трагична орис, гениалният режисьор-изгнаник и актрисата с божествено лице, напомнящо това на Катрин Деньов, сигурно щяха да са в челната тройка. Въпреки че връзката им просъществува едвам година и половина и приключва не просто с два шамара и бракоразвод, а с ужасяващо ликвидиране на бременната брачна половинка, тя продължава да бъде обект на невъобразим интерес. Интерес, който тази година кулминира в последната лента на Куентин Тарантино “Имало едно време в Холивуд ”.

Преди да се стигне до трагичния завършек на този брак обаче, Полански и Тейт претърпяват една много турбулентна обич, в която несъмнено не всичко е цветя и рози.

По времето, когато се срещат, Полански възнамерява снимането на комедията “Безстрашните убийци на вампири ”. Иска му се да ангажира червенокоса актриса за основната роля. Един от продуцентите, Мартин Рансохоф, обаче се пробва да пробута за ролята протежето си, русокосата Тейт. С последна принуда режисьорът склонява да се срещне с Тейт, с цел да реши дали “става ”. Първата среща минава много конфузно, тъй като Полански високомерно отхвърля да беседва с Тейт. А на втората среща й изкарва акъла, като изскача ненадейно зад тила й, носейки маска на Франкенщайн. Натискът “отгоре ” си споделя думата и в последна сметка Полански се съгласява да даде ролята на Тейт, само че при изискване, че носи алена перука.

Това обаче не впечатлява изключително Полански. Бидейки патогенен перфекционист, той постоянно изпада в гняв поради деянията на неумелост на младата Тейт. Веднъж даже се постанова да снимат една сцена 70 пъти, до момента в който най-сетне режисьорът е (относително) задоволен. Самият той също играе във кино лентата. Ролята му е на добряк, който си пада по героинята на Тейт. С придвижване на фотосите, Полански все по-често подмята по някой и различен комплимент за играта й и това повдига самочувствието й.

Професионалните връзки сред двамата скоро прерастват в интимни и незабавно след края на фотосите Тейт се реалокира в лондонския апартамент на Полански. Бившето гадже на Тейт, Джей Себринг, прочут фризьор в холивудските среди, е напряко сломен. Въпреки това съумява да потисне личните си засегнати усеща, да се сприятели с новия мъж на Тейт и да се трансформира в неин душеприказчик.

 Mug_shot_of_Roman_Polanski

Снимка: By Los Angeles Police Department – Internet, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64126980

Полански и Тейт се женят на 20 януари 1968 година в Лондон. Още през цялото време обаче бракът им става обект на упорити клюки за изневери и тройки, в които младоженката е принуждавана от брачна половинка си да взе участие. Шарук Хатами, фотограф и приятелят на Тейт, твърди, че Полански я е карал принудително да прави секс с него и инцидентни дами, които прибирал безусловно от бул. “Сънсет ”. Шарън този път се възпротивява на волята му, Полански напуща фамилното жилище в Ел Ей, отпътува за Лондон и стартира къса връзка с Мишел Филипс от Маmas & the Papas.

Въпреки всички прочувствени и физически издевателства, на които е подложена, актрисата продължава да е надълбоко влюбена в девет години по-възрастния Полански. Същевременно обаче изпитва и огромен боязън от него. В книгата си “Шарън Тейт: Един живот ” приятелката й Джоана Петет твърди, че Полански е направлявал значително живота й. Казвал й даже по какъв начин да се облича и по какъв начин да се гримира, въпреки че той самият я харесва без никакъв грим.

В личните му мемоари Полански вижда брака си в надалеч по-романтични нюанси. Той постоянно споделя за Тейт, че е родена стопанка. “Освен че готвеше фантастично, обичаше да ме подстригва – умеене, което беше усвоила от някогашния си другар Джей Себринг. “

През февруари 1969-а двойката се мести в огромна къща в западен Лос Анджелис. Точно там, на 9 август 1969-а Тейт, бременна в осмия месец, е убита дружно с осем други души, измежду които и Джей Себринг. Всички те са станали жертви на култа, учреден от Чарлс Менсън. Затова междурасовата война, която те водят, е изцяло оправдана. Самият Менсън се управлява от следната извратена логичност: в случай че избие няколко богати бели хора в Ел Ей, управляващите сигурно ще обвинят чернокожите и ще ги пратят в пандиза.

 Sharon_Tate_in_Eye_of_the_Devil_trailer_2

Снимка: By Self made screen capture from a public domain film trailerLicencing information: http://www.creativeclearance.com/guidelines.html#D2 – Eye of the Devil trailer, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4399940

Когато членове на сектата на Менсън нахлуват в дома на Тейт и Полански, те наръгват домакинята и всеки от гостите й по няколко пъти, след което с кръвта им изписват всякакви послания по стените. Когато полицията идва на мястото на престъплението, сцената, която се разкрива пред очите им е, е потресаваща и наподобява на полесражение.

Полански е в Лондон, когато научава ужасната вест. Приятелят му Анди Браунсбърг, който го съпровожда, си спомня, че, научавайки за гибелта на жена си, режисьорът напряко се свлякъл на земята. “Просто се разпадна пред очите ми. ”

Въпреки че са минали доста години от този драматичен случай, а животът на режисьора се разви като холивудски филм, той твърди, че и до през днешния ден, на 86-годишна възраст, не минава и ден, без да си спомни с дълбока болежка за гибелта на Шарън. В това отношение усещам, че вечно съм й останал правилен. ”

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР