Странно напрежение избухна между ГЕРБ и ДПС и министъра на

...
Странно напрежение избухна между ГЕРБ и ДПС и министъра на
Коментари Харесай

Тагарев призова НС да побърза с договора за новите Страйкъри - Борисов и Пеевски се оказаха възмутени

Странно напрежение избухна сред ГЕРБ и Движение за права и свободи и министъра на защитата Тодор Тагарев по тематика, която в действителност не съставлява спор за болшинството - пазаруването на 198 нови бронирани машини " Страйкър ".

Стратегическият план се прави оценка на 1,376 милиарда $ и към този момент е утвърден от две комисии в Народното събрание - по защитата и по бюджет и финанси.

Пред bTV Тагарев прикани депутатите да го одобрят публично в пленарна зала още в този момент и да пресечен предизборната си почивка, като даде за образец идното изключително съвещание за вота на съмнение.

Апелът му към Народно събрание обаче срещна синхронно неодобрение от страна на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

" В момента всичко, което се е случило в защитата, се е случвало в Народното събрание с нашите подписи. За " Страйкърите " имаме доста явен график - декември месец да привършим процедурата. Да прави такива изявления - не му прави чест ", сподели ръководителят на ГЕРБ пред публицисти, който се разгласи за " засегнат " от думите на Тагарев.

Христо Гаджев от ГЕРБ даже заподозря, че Тагарев желал " да се снима с подписването " по време на идно посещаване в Съединени американски щати след 2 седмици.

Делян Пеевски непосредствено изиска оставката на министъра на защитата, тъй като си разрешил да " изисква " нещо от Народното събрание.

" Може да внесе, комисиите да го прегледат - това е законовият ред. Не може да желае нищо ", сподели депутатът от Движение за права и свободи - само че планът за решение към този момент е минал и през двете разпределени комисии, тъй че е въпрос на депутатския график по кое време ще бъде импортиран в пленарна зала.

Тагарев изясни, че подписването, утвърждението и първото заплащане по плана би трябвало да се създадат още до края на 2023 година, а всяка от тези стъпки изисква софтуерно време.

Така първите доставки от бронираните машини би трябвало да дойдат в България във втората половина на 2025 година, а последните - в първата половина на 2028. Най-интензивни ще са доставките през 2026-2027, когато ще идват по 10 машини на месец.

" На процедура всички партии настояват, че са загрижени за качествата на българската войска и за превъоръжаването. Ако се чака те да се върнат след изборите и тогава да стартират полемиките в пленарна зала, има риск да не успеем с процедурите ", сподели Тагарев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР