„Странно е отношението на българската изпълнителна власт към българската прокуратура.

...
„Странно е отношението на българската изпълнителна власт към българската прокуратура.
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Странно - искаме борба с престъпността и корупцията, а намаляваме бюджета

„ Странно е отношението на българската изпълнителна власт към българската прокуратура. При встъпването си в служба правосъдният министър съобщи, че главната ѝ цел е да бъде впрегнат целия държавен инструментариум в битка с прокуратурата и съответно с основния прокурор. Включително и с финансови принадлежности, което стана факт с приемането на Закона за държавния бюджет, където бюджетът на правосъдната власт беше орязан с 20 млн. лева “, това съобщи пред БТВ зам.-директорът на Националната следствена работа Ясен Тодоров.

„ Искаме битка с проведената престъпност и с корупцията по високите етажи на властта, само че понижаваме бюджета, които се борят с това нещо и напряко ги закриваме “, добави той.

По думите му задачата е някои правосъдни производства против проведени незаконни групи да приключат с „ удобен излаз “ на обвинените и подсъдимите по тях.

„ Срещу тримата огромни в правосъдната власт дисциплинарно произвеждане не може да се води. Няма написани в закона правила каква е процедурата, когато бъде импортирано искане за предварително премахване на тримата огромни. Това не е проблем на Висш съдебен съвет “, съобщи още Ясен Тодоров.

„ Аз съм слисан и мощно обезпокоен от работата на Комисията по конституционни и правни въпроси. Първо, през вчерашния ден тя разглеждаше законопроект, импортиран от министър-председателя в Народното събрание, предоставяйки решение от 2 март. Убедено настоявам, че на този ден Министерски съвет не е взимал такова решение, тъй като в дневния ред не е имало включена такава точка “, съобщи по тематиката Ясен Тодоров.

Той описа, че се е поразровил в електронната осведомителна система на Министерски съвет.

„ Установих, че Министерски съвет е единственият групов орган в България, при който не се гласоподава дневният ред на съвещанията му и председателстващият съвета може да вкарва в съвещанието, каквато и да се реши точка когато и да е. Това е безусловно невероятно във Висш съдебен съвет и Народно събрание “, сподели зам.-директорът на Националната следствена работа.

По думите му решението за закриването на профилираните съд и прокуратура е било взето от правната комисия преди съвещанието и „ изявленията и мненията на представителите на органите на правосъдната власт са нямали никакво значение “.

„ Проблемите в профилираното правораздаване, такива има, пристигнаха от натоварването му с спомагателни задължения и най-много с делата за корупция по високите етажи на властта, които им бяха предоставени през 2017 година “, съобщи той.

Според Тодоров битката с проведената престъпност е на доста високо равнище и резултатите са доста положителни.

„ Бяха показани на уважаемите народни представители всички отчети от 2012 година до 2021 година, в началото по механизма за съдействие и ограничения и по-късно по механизма за върховенството на закона, където доверието към тези спецструктури градира позитивно “, разясни той.

Според Ясен Тодоров европейският основен прокурор Лаура Кьовеши в никакъв случай няма да направи политическо изявление и да подлага на критика работата на изпълнителната и на правосъдната власт.

„ Тя сподели: „ Ще работя с всички, желая да получавам сигнали, обикновено е да има сигнали за нарушавания, те се ревизират и това се прави от българските делегирани прокурори, които уповавам се да си правят добре работата “, съобщи още той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР