Странни са метаморфозите на българския JFK /Джон Кенеди/, както шеговито

...
Странни са метаморфозите на българския JFK /Джон Кенеди/, както шеговито
Коментари Харесай

На 2 декември 2022 г. Стефан Янев не се виждаше като премиер с ничий мандат, днес вече българският JFK би „поел тази отговорност“

Странни са метаморфозите на българския JFK /Джон Кенеди/, както шеговито назовават Стефан Янев поради честите цитати на известния американски президент във фейсбук профила му. На 2 декември м.г. някогашният длъжностен министър председател споделя следното: „ Аз не се виждам като министър председател с безстопанствен мандат, тъй като не съм влезнал в политиката поради това. Не ми е детската фантазия “.

Днес пред БТВ Янев пее друга ария. Запитан дали още веднъж би застанал на поста министър-председател, в случай че вземе третия мандат, той споделя:

„ Бил съм в този кабинет, изпълнявал съм тази служба. Показал съм, че мога, добре или зле. Бих поел тази отговорност, в случай че са спазени тези условия. “

А изискванията на партията на Янев са да има държавно управление въз основата на съдружно съглашение, а не механически кабинет.

„ Ако вземем третия мандат, ще го приемем напълно отговорно пред очите на всички български жители и ще търсим разговор за национални цели. 200+ депутати наподобява невероятно и нелогично. 160+ е допустимо, само че не желая да разясня по партии. Основата на появяването на това болшинство са неговите цели “, оцени обстановката Янев.

Мнозинството би трябвало да е в положение да носи отговорност за цели, по които има единодушие. Оттам нататък би трябвало да се работи върху съдружно съглашение, изясни той.

Залитането към технократски кабинет без ясно болшинство, което да носи отговорността за неговите дейности, е малко рисковано, има вяра той, а страната не била играчка. Изрази и вяра, че в околните 6 месеца ще има такова болшинство.

Така Янев отхвърли концепцията на Христо Иванов за механически кабинет, който да се сплоти към пет съществени целта. Янев не изключи нито една от партиите в Народното събрание, с която би водил договаряния.

Когато гледаме целите да кажем, че еврозоната е приоритет, значим и за участието ни в Европейския съюз. Подобен въпрос е и за Шенген – важен е и за вътрешнополитическия живот на страната, и за участието ни, разяснява той. Потвърди, че поддържа опитите да се употребява отворения прозорец за влизането в еврозоната, само че на първо място би трябвало да се гледат националните цели.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР