Странни договорки между Николай Банев и екс кметa на Девня

...
Странни договорки между Николай Банев и екс кметa на Девня
Коментари Харесай

Само в БЛИЦ: Скандални договорки между Банев и подсъдим екс кмет изплуваха по дело в Девня!

Странни сделки сред Николай Банев и екс кметa на Девня Атанас Кузев изплуваха по наказателното дело за длъжностно заграбване в изключително огромни размери, по което e обвиняем някогашният градоначалник. Част от защитната теза на Кузев, с която се пробва да обори обвиняванията на прокуратурата, че е ощетил общинския бюджет с близо 80 000 лв., е едно забавно подаяние от страна на Николай Банев, което обаче не е ясно нито при какви условия е контрактувано, нито дали е завършено писмено. Според изказванията на Кузев и юриста му, Банев безплатно бил дал на девненската администрация посредством сдружението си „ Партнърс Комерс “ бус „ Пежо Експрес “, който бил навъртял километри за 5000 литра гориво на стойност 11 000 лв. за потребностите на общината, а не за тези на компанията на скандалния предприемач. С разпит на очевидци продължи второто правосъдно съвещание по наказателното дело против Атанас Кузев, чийто ход беше даден през вчерашния ден в Девненския областен съд. От прессъобщение на Апелативна прокуратура - Варна стана ясно, че закононарушението, за което е обвиняем някогашният властник, е осъществено в интервала от 28 август 2009 до 31 май 2015 година Прокуратурата е открила, че като длъжностно лице Атанас Кузев е присвоил 18 244 литра дизелово гориво на стойност 43 469, 96 лв., 14 621, 26 литра бензин на стойност 34 672, 04 лв., както и други движимости, които не били свързани с употребата на служебния джип „ Волво “. Въпросните „ други неща “ са уиски, бонбони, цигари и даже интимни кърпички, за които са платени близо 4200 лв. за интервал към 5 години. Общата стойност от незаконната активност възлиза на 78 378, 34 лв., което съставлява огромни размери, сочи назначената по досъдебното произвеждане съдебно-счетоводна експертиза.

Пред кореспондент на БЛИЦ, който участва на днешното правосъдно съвещание по делото против Кузев, някогашният градоначалник и неговият юрист Иван Великов признаха, че точно екс кметът е закупувал бонбоните, уискитата и впрочем екстри, като показаха, че това били „ представителни разноски “. Какво тъкмо и по какъв мотив – не стана ясно.

Въпиюща непросветеност от страна на финансовия инспектор в община Девня Руска Русeва втрещи всички присъстващи в залата. Свидетелката освен че бе неспособна да отговори съответно на въпросите на съда и страните, само че се оказа, че даже не може да даде пояснения в какво тъкмо се показва нейната служебна активност. Мълчание последва даже на въпроса на арбитър Даниела Вълева: по какъв метод осъществявате финансов надзор? А той пристигна точно поради фактa, че Русева явно е мимикрирала някаква професионална активност, поради събитието, че нямаше визия кой по какъв метод и по какъв механизъм е зареждал гориво в общината. Бившият шеф на отдела „ Собственост, търговия и превоз “ Николинка

Георгиева, за разлика от Руска си спомни, че е имало специфична карта за служебния джип и че в началото тя е била предоставена на някогашния кмет. Витиевато обаче с показанията си тя също услужливо накланяше везните в интерес на защитната теза. Така даже на изявление на арбитър Вълева, че е имало карта, издадена на името на Атанас Кузев тя отговори: „ На джипа „ Волво “.

Особен миг по делото са странни сделки сред Атанас Кузев и Николай Банев. Според държавното обвиняване е налице корист с бюджетни средства на община Девня, защото с тях е било зареждано гориво на микробус „ Пежо Експрес “, който изскочил по досъдебното произвеждане. Според Кузев и юриста му въпросният бус бил възложен безплатно за потребностите на общината от компанията „ Партнерс Комерс “, чийто шеф по това време е Николай Банев. Прокуратурата обаче твърди, че няма нито един документ, който да потвърждава това. Адвокатът на Кузев – Иван Великов, също съобщи пред медията ни, че и на него „ не му е попадал подобен “.

Делото беше отсрочено за 13 ноември, когато би трябвало да бъдат разпитани неявили се, нередовно призовани и нови очевидци. Сред тях би трябвало да е и различен някогашен кмет на Девня – Димитър Корназов, който в действителност е и индивидът, подал сигнал в прокуратурата за злоупотреби от страна на Кузев. Тъй като той не се яви на днешното правосъдно съвещание арбитър, Вълева му наложи глба в размер на 200 лв. и разпореди да бъде наложително доведен на 13 ноември.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР