Атлантическите косатки се „учат от възрастни“ да се прицелват в лодки

...
Странна, опасна игра на насочване и набиване на малки ветроходни
Коментари Харесай

Странна, опасна игра на насочване и набиване на малки ветроходни и рибарски лодки се разпространява сред популацията от косатки край Испания бряг.

Учените казват, че най-малко 20 иберийски косатки вече са се научили на поведението, копирайки по-възрастните си.

Смята се, че една или две косатки са започнали да взаимодействат и да нанасят щети на малки ветроходни кораби през 2020 г. 

Учените казаха на BBC, че животните изглежда си „играят" с лодките, вместо да действат агресивно.

Наистина ли косатките „атакуват“ лодки в Атлантическия океан? Майките на косатките пазят 5-тонните синове от неприятности Лоша перспектива за много косатки

„Това е само игра. Това не е отмъщение [срещу лодки], не е изменение на климата, това е просто игра и това е“, каза д-р Рено де Стефанис, учен от южното крайбрежие на Испания.

Д-р де Стефанис е президент на Conservation, Information and Research on Cetaceans (CIRCE), организация за опазване на морската среда. Той каза, че косатките, известни също като косатки, изглежда играят "игра", фокусирана върху кормилата на лодките - част от подвижния кормилен апарат, който се намира във водата.

Той и колегите му вече са закачили маркери за сателитно проследяване на перките на две от по-малко от 60 животни в тази популация, която е критично застрашена.

Играчки в морето

Френският моряк Лу Ломбарди имаше собствена среща с косатките близо до Гибралтар през юли. Той и останалата част от екипажа наблюдаваха как пет от животните блъскат и въртят лодката му в продължение на 80 минути - удряйки кормилото, докато се разцепи.

Разговор с нас в корабостроителницата в Барбате в Испания, докато той и колегите му се подготвяха да върнат ремонтираната си лодка обратно във водата, той каза, че срещата изглеждаше по-скоро игрива, отколкото агресивна.

"Има пяна вътре в кормилото, която влезе във водата, обясни той, "и косатките я бутаха наоколо с нея на носовете си - като играчка.

"Имах чувството, че се обучават един друг", каза ни той. „Имаше две телета и възрастният го правеше, след което гледаше докато телето го правеше – сякаш предаваха нещо.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР