Страниците, посветени на издирвани българи от Интерпол, набъбват - в

...
Страниците, посветени на издирвани българи от Интерпол, набъбват - в
Коментари Харесай

Кокаинови крале, печатари и милиардери - това са българите, издирвани от Интерпол под дърво и камък

Страниците, " отдадени " на търсени българи от Интерпол, набъбват - при започване на годината те са били 38, а в този момент са скочили на 63 души. Някои от търсените нашенци са престояли много дълго в листата на търсените с алена бюлетина нарушители - да вземем за пример Пламен Галев и Ангел Христов са там от 2012 година, написа " Трафик ".
Сред търсените нарушители е и избраният като кокаинов крал Евелин Банев-Брендо, който макар наличието си в листата на Интерпол се утвърждава и като огромен състезател в хотелиерския бизнес у нас. Според неофициална информация през есента на предходната година Брендо е закупил от Васил Божков известния столичен хотел " Рила " за 9.8 млн. евро. По документи покупател е " Рила център " ЕООД, благосъстоятелност на акционерното сдружение " Пропърти груп България ". Представляващ на двете компании е 41-годишният Деян Лазаров, който е непосредствен до Брендо и е управлявал учредените от него компании " Евротренд " и " Евро палас ", написа Параграф22.
На същата страница, на която е оповестена информацията за търсения с алена бюлетина Евелин Банев, се намират и фотосите на притежателя на сринатата КТБ - Цветан Василев и на брачната половинка му Антоанета. Тук е намерила място и информацията за някогашния учител от Шуменския университет Красен Петров Тенев (59 г.). Него го търсят за управление на проведена незаконна група, за подправяне на валута и за закононарушения против паричната система.

Красен Тенев
През юли 2005 година против Тенев и против още двама негови съдружници започва дело в Шуменския областен съд за направа и разпространяване на подправени бандероли за алкохол и цигари. Те били изработвани в шуменската печатница " Хермес и Хермес ", благосъстоятелност на Тенев. Печатарският бизнес на някогашния учител потръгнал добре и даже няколко години Тенев печатал фишовете за спортния тотализатор.
Идилията секнала през 2004 година, когато била получена оперативна информация от съветските служби, че най-вероятно българи стоят зад наводняването на няколко някогашни руски републики с подправени бандероли. Разследването открило, че " Хермес и Хермес " е в дъното на аферата. Същата година Тенев е бил съучастник и с тогавашния народен представител от 38-ото Народно заседание Христо Петров, който пък беше притежател на Издателско-полиграфичен комплекс " Юнона ". През 2004 година Петров претърпя чудноват случай - беше прострелян без заплаха за живота в дома си в Шумен.
Тенев и съучастниците му бяха изправени пред съда и процесът завърши с присъда от 11 години затвор, а някогашният учител беше съден задочно. Той изчезна от хоризонта още през 2004 година и не се весна даже и през 2008 година, когато делото му бе върнато за преразглеждане. Наказанието му беше понижено на седем години, само че Тенев продължи живота си в неопределеност и фотографията му виси в страниците на Интерпол към този момент 13-а година. Появи се неофициална информация, че в този момент той и фамилията му се намират в Кения. Мълвата твърди, че Тенев се занимава с бизнес и е основател на първото частно тото в Кения, а по едно и също време с това има и казина.

Георги Трефилов
Заради искане на службите на матушка Русия в страниците на Интерпол виси и фотографията на 47-годишния Георги Трефилов. Най-странното е, че роденият в Москва Трефилов има освен съветско, само че и българско поданство и не е известно по кое време и при какви условия го е получил. Иначе името му е необятно известно в Русия и по света, защото с изключение на в листата на Интерпол е и в листата на съветските милиардери. Трефилов е създател на холдинга " МАРТА ", под чието име в Москва се развива мрежата на магазините Billa. През 2007 година холдингът влиза в листата на 200-те най-големи съветски компании по данни на списание " Форбс ".
През 2008 година обаче в медиите се появяват информации, че Трефилов нелегално е получавал заеми. По случая е формирано следствие, което през 2010 година събира задоволително доказателства, че той е присвоявал средства и са потърпевши пет банки, от които Трефилов е теглил заеми в размер на 1.3 милиарда рубли. През същата година са му повдигнати обвинявания, само че Трефилов изчезва зад границата.
Бизнесменът бе упрекнат задочно. Доказано е, че Трефилов е представял на банките благосъстоятелност като поръчителство по заеми, само че парцелите към този момент са били ипотекирани или към този момент не са били негови. Например компанията " Бизнес Груп " ЕАД, която е била под негов надзор и бе част от " МАРТА Холдинг ", е получила заем от над 1.3 милиарда рубли от шест банки, в това число и от Сбербанк, като обезпечението е оборудването на дребно от супермаркетите, работещи под комерсиалното название BILLA.
Трефилов хвърля изгнаническа котва в Лондон. През 2012 година Русия изисква от Англия неговото изгонване, само че в Съда на магистрите на Уестминстър Трефилов печели делото. Причината е, че в съда са били предоставени записи, от които излиза наяве, че Трефилов е бил изнудван от съветския прокурор Виктор Гвоздев за 1 млн. $, с цел да приключи делото против него в Русия.
След успеха в процеса Кралят на супермаркетите, както го назовават на Острова, незнайно за какво трансформира самоличността си и за известно време се трансформира в гръцкия жител Андреас Нататинос. През март 2013 година на летище " Гетуик " той е задържан за секване на границата с английски подправен паспорт и подправена персонална карта. През май 2013 година в градския съд в град Люис Георги Трефилов е наказан на 1.5 затвор за потребление на подправени документи. Той се оправдал с жена си, която страдала от ракова болест, и защото лекуването й се осъществявало отвън Англия, употребявал подправени документи, с цел да не го заловен поради алената бюлетина на Интерпол.
В момента Трефилов живее със фамилията си в Лондон. През януари 2014 година съветската " Алфа Банк " внася пред Върховния съд в английската столица искане против Трефилов в опит да си събере към 600 млн. рубли заеми с лихвите. Банката изиска Лондонският съд да признае отговорността на Трефилов като поръчител за задълженията на компанията му " Elekskor " LLC, дъщерно сдружение на холдинг " МАРТА ". На 4 юни 2014 година Върховният съд в Лондон прегледа случая и се произнесе в интерес на " Алфа Банк ".
Докато търсеният руско-български жител Трефилов върти огромен бизнес в Лондон, не по този начин се развива ориста на нашенеца Юлиян Георгиев Ценев, роден през 1986 година в Елин Пелин. През 2013 година той е разгласен за търсене от индийските управляващи. За него е открито, че е влезнал в Индия през април 2013 година с туристическа виза. Няколко дни по-късно в влиятелния курорт Колаба, Мумбай, са установени серия от случаи с източване на банкови карти. Първият е засечен на 7 април, когато съгласно проверяващите е било инсталирано първото скимиращо устройство на банкомат в курорта. По-късно следствието ще потвърди безспорния гений на монтажистите - демонтирането на истинската клавиатура и монтирането на подправената с устройството им лишило към 5 минути.

Юлиян Георгиев Ценев
Групата на Ценев е била разкрита по записи от видеокамери на банкомати на индийската банка " Аксис ". Разследващите разполагали с данни, че Ценев и съучастниците му са съумели да копират данните от сметките на 986 души. Още по време на следствието Ценев напуснал Индия. Жертвите му обаче се увеличавали, въпреки той към този момент да не се намирал на територията на страната - сметки на индийци и туристи, посещавали курорта, били източени от осем банкомата в Гърция. Това дало съображение на индийските управляващи да изискат помощ от Гърция и България за екстрадицията на Ценев. Тъй като договорът за правна помощ сред България и Индия не включва идея за екстрадиция, такава не е осъществена.
Ценев е бил арестуван и у нас за източване на карти - това става още през 2010 година. Заедно с още десетима негови съучастници Ценев попада в ареста, като в групата били открити над 100 000 евро. Разследването е водено от Военна прокуратура, защото един от десетимата е военнослужещ. Следствието изяснило, че Ценев е отговарял за монтирането на скимиращите устройства. За последно името на Юлиян Ценев - с прякор Байката, се чу при започване на тази година, откакто беше арестуван по отношение на взривен банкомат в София.
Сред търсените с алена бюлетина Интерпол е сложил и 32-годишния Пламен Желев Иванов, чиято фотография се мъдри до тези на " братята " Пламен Галев и Ангел Христов. Името на този Пламен провокира същински писък в края на 2017 година - след поредност от сигнали за измами под формата на вик за помощ за болен човек. В особено отпечатани апели Иванов приканва за дарения, защото се нуждаел от инсулинова помпа на цена 10 000 лева и месечни консумативи от 1500 лева, които не се покриват от НЗОК. Оказва се, че още отпреди шест години с такива дарителски акции Иванов разкрил тлъста банкова сметка в Сливен. Постъпленията в нея се множали след гастролите на Иванов в цялата страна. За похлупак измамникът към този момент не може и да бъде открит...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР