Страните в ЕС, които решат да поставят на своите граждани

...
Страните в ЕС, които решат да поставят на своите граждани
Коментари Харесай

Трета доза ваксина без разрешение от ЕМА носи правен риск за държавите

Страните в Европейски Съюз, които решат да слагат на своите жители трета (подсилваща) доза от имунизациите против ковид, могат да се изправят пред правни проблеми, защото спомагателната доза към момента не е позволена от Европейската организация по медикаментите (EMA).

ЕМА съобщи неведнъж, че са нужни повече данни, преди да може да утвърди потреблението на бустерна ваксионационна доза, само че осем европейски страни към този момент взеха решение да предлагат даване на спомагателна доза и още дузина са подготвени да подхващат скоро сходни дейности.

Засега България не е измежду тях, като Министерство на здравеопазването няколко пъти съобщи, че е в подготвеност, само че чака решение от европейския регулатор. Световната здравна организация също не предлага слагането на бустерна доза.

" Понастоящем подсилващите дози не са част от разрешението за стартиране на пазара на ваксини против Covid-19 и към момента не са били обект на научна оценка от ЕМА при липса на задоволително данни “, се споделя в изказване на Европейска комисия пред Ройтерс.

" Отговорността да се вземе решение за включване на бустерни дози в акцията за имунизация остава на държавите-членки. Докато подсилващите дози не са част от разрешението за приложимост, отговорността, която носят фармацевтичните фирмите, се трансформира ", се показва в позицията на Европейска комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР