Страните производителки на петрол и Русия са все по-близо до

...
Страните производителки на петрол и Русия са все по-близо до
Коментари Харесай

ОПЕК и Русия си стискат ръцете за по-малко петрол на пазара въпреки натиска от Тръмп

Страните производителки на нефт и Русия са все по-близо до съглашение за понижаване на количествата черно злато макар натиска от американския президент Доналд Тръмп за понижаване на цените.

Държавите членки на ОПЕК се срещнаха в сряда в австрийската столица Виена, където е седалището на Организацията на страните експортьорки на нефт. За петък са планувани диалози с сътрудници като Русия. Фактическият водач на ОПЕК, Саудитска Арабия, даде да се разбере, че е належащо внезапно редуциране на количествата от януари 2019 година, само че Русия се опълчи на огромно понижение.

" Всички ние, в това число Русия, се съгласихме, че е належащо понижение ", съобщи министърът на петрола на Оман Мохамед бин Хамад Ал-Руми пред кореспонденти след срещата в сряда на министерска комисия, сплотяваща Саудитска Арабия, Русия и няколко други страни производителки. 

Точните количества към момента се разискват, добави той. Очаква се намаляването да продължи от януари до юни.

Двама делегати от ОПЕК обявиха, че съветският енергиен министър Александър Новак е отлетял назад за Москва в сряда, с цел да вземе публично удостоверение за контрактуваното от президента Владимир Путин.

Саудитска Арабия сподели, че желае Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и съдружниците ѝ да лимитират добива с минимум 1.3 милиона барела дневно или с 1.3% на международната продукция.

Рияд желае Москва да способства с минимум 250 000 - 300 000 барела, само че Русия упорства количеството да е на половина по-малко, са декларирали източници от ОПЕК и отвън ОПЕК пред Би Би Си.

Руската организация ТАСС цитира източници от ОПЕК и твърди, че ОПЕК и съдружниците ѝ са обсъждали концепцията за понижаване на количествата идната година до индустриалните квоти, контрактувани през 2016 година.

Подобен ход би означавало понижаване с повече от 1 милион барела. Саудитска Арабия, Русия и ОАЕ покачиха добива от юни, откакто Тръмп прикани за по-големи количества нефт, които да компенсират по-малкия експорт от Иран поради американските наказания.

Цените на петрола се намалиха с близо 1/3 от октомври до към $62 за барел, откакто Саудитска Арабия усили количествата, с цел да компенсира спада на иранския експорт.

Държавите членки на ОПЕК са: Алжир, Ангола, Еквадор, Екваториална Гвинея, Габон, Иран, Ирак, Кувейт, Либия, Нигерия, Катар, Република Конго, Саудитска Арабия, ОАЕ и Венецуела.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР