Страните по света се справят по различен начин с пандемията

...
Страните по света се справят по различен начин с пандемията
Коментари Харесай

Светът следи с повишено внимание кои държави разхлабват мерките в Европа

Страните по света се оправят по друг метод с пандемията от ковид. Всички стопански системи са ударени от рецесията и последваща цел на държавните управления след преодоляване на болестта е рестарт на стопанската система. Някои европейски страни към този момент направиха първи стъпки за връщане към естествен живот.

Австрия, Полша, Испания, а от през днешния ден Чехия и Дания, към този момент оповестиха, че стартират да разхлабват ограниченията, с цел да овладеят икономическата рецесия. Светът следи с интерес, с цел да се види дали болестта ще тръгне с нова мощ, прецизира dir.bg.

Правителството на Чехия през днешния ден разгласи проект за последователно отваряне на магазините и заведенията за хранене в интервал от 7 седмици за възкръсване на стопанската система след ограничаващите ограничения. Малките магазини ще отворят от 20 април, по-големите от 11 май, а заведенията за хранене и комерсиалните центрове от 8 юни. Предвижда се и отчасти отваряне на образователни заведения , в това число и за осъществяване на изпити, само че естественият ход на образователните занятия ще стартира най-рано през септември с новата образователна година.

Дания също смекчава някои от ограниченията против COVID-19. От през днешния ден отварят детските градини и учебните заведения до 5-и клас в половината общини в страната. Подготвя се и повсеместен проект за рестартиране на стопанската система. Очаква се да проработят още веднъж обекти от дребния бизнес като фризьорските салони, както и някои браншове от здравната система, които не се занимават с COVID-19.

Преди два дни Полша също разгласи, че ще анулира след Великден някои от рестриктивните мерки , въведени за битка против ковид, без още да прецизира по какъв метод ще се случи това.

Испания, която е измежду най-засегнатите от ковид страни, също страхливо се връща към естествен живот, там бяха пуснати да работят първо младежите и тези, които не могат да работят отдалечено .

В страните с най-слаба здравна система обстановката към момента е изключително състояние, без разгласен проект за следващи дейности. Сред тях е и България, която е в изключително състояние до 13 май. Вчера изключителното състояние в Румъния също бе удължено с 30 дни, което значи, че и там ще има прецизна карантина до 14 май.

В Гърция също всичко, без огромните хранителни магазини, е затворено. Там за излизане от у дома има санкция 5 000 евро. Положението към този момент остава по този начин до края на април.

Със строги ограничения и в изключително състояние са и Англия Италия, Франция и Съединени американски щати, където инфектираните и смъртността са най-големи в целия свят и държавните управления, които първоначално използваха свободен метод, след това оповестиха изключително състояние и цялостна карантина, към момента се борят единствено със болестта, без да подхващат стъпки към връщане на стопанската система.

Страните, в които употребяват разнообразни от законова карантина подходи също не са малко.

Сред тях са Русия и Турция , където работят обществени ограничавания, солени санкции и даже закани от интервенция на армията, само че няма оповестено изключително състояние.

Една друга Швеция не беше подхванала никакви ограничения и разчиташе на самостоятелното схващане на всеки жител, само че през вчерашния ден предприе стягане на ограниченията против COVID-19, откакто към 11 хиляди души се заразиха. В страната не са затворени нито заведения за хранене и магазини, нито училща, нито ограничаване на излизането. Премиерът обаче предложи да се вкара закон за изключително състояние, който ще разреши бързо да се затворят местата, на които се събират доста хора, както и на публичния превоз, в случай че се наложи.

Беларус е страната, в която също няма никакви ограничения . В събота там бяха регистрирани 2226 случая на зараза и 23 смъртни случая, а СЗО прикани страната да затегне ограниченията.

Беларус притегли вниманието, като продължи да провежда футболни мачове - единствената страна в Европа, която го прави. Президентът Александър Лукашенко даде приоритет на стопанската система пред карантината, заявявайки, че страната не може да си разреши такава обсада.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР