Страните от Западните Балкани се отличават с богата кухня, която

...
Страните от Западните Балкани се отличават с богата кухня, която
Коментари Харесай

Най-вкусните традиционни храни на Балканите

Страните от Западните Балкани се отличават с богата кухня, която се цени от туристите по целия свят.

Чуждестранните гости споделят, че са впечатлени освен от извънредно отзивчивите хора на Балканите, природата, културата, традициите, само че най-много от вкусната храна. Храната на балканските страни се разказва като доста вкусна и здравословна, само че и като значимо завещание за международната кухня, написа албанският AgroWeb.org, съобщи БГНЕС.

В забележителна част от тези храни може да се забележи въздействието на Гърция и Турция, само че това, което прави Балканите забавен район, е способността да се усъвършенства усетът и цената на всяка готварска рецепта.

Ето някои храни, които, където и да се сервират, са като магнит за щастливи фамилни събирания на масата:

Чушки, домати, зеле, пълнени тикви

Балканските домакини имат особени умения, когато става въпрос за зеленчукови пълнежи.

Пълнените зеленчуци (чушки, домати, зеле, тикви) са измежду най-популярните ястия на Балканите, тъй като са разнородни и дават отговор на всеки усет. Най-предпочитани са пълнените чушки на фурна- рецепта, която може да се откри във всяка балканска страна.

Боб

Бобът се среща в доста балкански предписания. Методите на подготвяне са разнородни, само че на доста места можете да го намерите изпечен във фурната. В тава или в тенджера, бобът е храна, която се подготвя най-малко един път седмично и е необятно публикувана в балканските страни.



Кюфтета

Кюфтетата са измежду храните, които събират фамилиите от Балканите на една маса. Най-предпочитаният вид на кюфтета на Балканите са кюфтетата на скара, които са относително дребни по мярка и се съчетават доста добре с домакински самун, мариновани чушки, извара, лук и други Посещение в Призрен, Пея или Прищина не може да се показа без прелестния усет на плескавицата.

Питка

Голяма питка на скара, която се предлага със сирене, сос пиканте, пържени картофи, чили, салата и кисели краставички. Този тип хамбургер, необятно публикуван на Балканите, се счита за по-добър и по-здравословен съперник от всеки различен тип пълнени панини, сервирани в известните вериги в западните страни.



Пълнени сладкиши

Сред майсторството на рецептите в албанската и балканската кухня безспорно неповторимата традиция на пълнените сладкиши е най-привлекателният усет освен за локалните поданици, само че и за задграничните туристи.

Пирожки могат да се подготвят с най-различни артикули, с мляко и лук, с лук и домати, със спанак или с праз, само че пирожката с диво зеле е най-прекрасната от всички.

Рецептите за пайове са взаимствани още от епохата на Османската империя и са усъвършенствани през годините. Най-приготвяни на Балканите са тези с месо, сирене, извара, билки, коприва, зеле, праз, тиква, спанак и кисело мляко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР