Страните от Западните Балкани се отличават с богата кухня, която

...
Страните от Западните Балкани се отличават с богата кухня, която
Коментари Харесай

От питка до боб: 5-те най-вкусни традиционни храни на Балканите

Страните от Западните Балкани се отличават с богата кухня, която се цени от туристите по целия свят.

Чуждестранните гости споделят, че са впечатлени освен от извънредно отзивчивите хора на Балканите, природата, културата, традициите, само че най-много от вкусната храна. Храната на балканските страни се разказва като доста вкусна и здравословна, само че и като значимо завещание за международната кухня, написа албанският AgroWeb.org.

В забележителна част от тези храни може да се забележи въздействието на Гърция и Турция, само че това, което прави Балканите забавен район, е способността да се усъвършенства усетът и цената на всяка готварска рецепта.

Ето някои храни, които, където и да се сервират, са като магнит за щастливи фамилни събирания на масата.

Чушки, домати, зеле, пълнени тикви

Балканските домакини имат особени умения, когато става въпрос за зеленчукови пълнежи.

Пълнените зеленчуци (чушки, домати, зеле, тикви) са измежду най-популярните ястия на Балканите, тъй като са разнородни и дават отговор на всеки усет. Най-предпочитани са пълнените чушки на фурна- рецепта, която може да се откри във всяка балканска страна.

Боб

Бобът се среща в доста балкански предписания. Методите на подготвяне са разнородни, само че на доста места можете да го намерите изпечен във фурната. В тава или в тенджера, бобът е храна, която се подготвя най-малко един път седмично и е необятно публикувана в балканските страни.

Кюфтета

Кюфтетата са измежду храните, които събират фамилиите от Балканите на една маса. Най-предпочитаният вид на кюфтета на Балканите са кюфтетата на скара, които са относително дребни по мярка и се съчетават доста добре с домакински самун, мариновани чушки, извара, лук и други Посещение в Призрен, Пея или Прищина не може да се показа без прелестния усет на плескавицата.

Питка

Голяма питка на скара, която се предлага със сирене, сос пиканте, пържени картофи, чили, салата и кисели краставички. Този тип хамбургер, необятно публикуван на Балканите, се счита за по-добър и по-здравословен съперник от всеки различен тип пълнени панини, сервирани в известните вериги в западните страни.

Пълнени сладкиши

Сред майсторството на рецептите в албанската и балканската кухня безспорно неповторимата традиция на пълнените сладкиши е най-привлекателният усет освен за локалните поданици, само че и за задграничните туристи.

Пирожки могат да се подготвят с най-различни артикули, с мляко и лук, с лук и домати, със спанак или с праз, само че пирожката с диво зеле е най-прекрасната от всички.

Рецептите за пайове са взаимствани още от епохата на Османската империя и са усъвършенствани през годините. Най-приготвяни на Балканите са тези с месо, сирене, извара, билки, коприва, зеле, праз, тиква, спанак и кисело мляко. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР