Страните от Западните Балкани, начело със Сърбия, са изнесли оръжия,

...
Страните от Западните Балкани, начело със Сърбия, са изнесли оръжия,
Коментари Харесай

Износът на оръжие от Западните Балкани надхвърля 500 млн. евро през 2016-а

Страните от Западните Балкани, отпред със Сърбия, са изнесли оръжия, муниции и съоръжение на стойност над 500 млн. евро през 2016 година, като Саудитска Арабия е най-големият покупател, се показва в отчет, представен от " Ройтерс ".

Оръжейните производители и държавните управления в района, който включва Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Косово и Албания, усилват производството на оръжие и износа на непотребни ресурси, с цел да подобрят стопанските системи си, които не са в цветущо здраве.

Всички с изключение на Албания са някогашни елементи от остарялата федерална Югославия, която беше огромен експортьор на оръжие в международен мащаб, изключително за разрастващите се страни.

Докладът на Клирингова къща за надзор на леко стрелково и малокалибрено оръжие в Югоизточна и Източна Европа (SEESAC) показва, че годишните доходи на района от продажбите на оръжие са се нараснали с 12 % до 514,6 млн. евро през 2016 година Това е последната година, за която има данни.

Сърбия е преди всичко измежду страните от района с продадени оръжия в чужбина на стойност 406,6 млн. евро, следвана от Босна със 104,3 млн. евро. През 2016 година Албания е продала оръжие за 1,28 млн. евро.

Черна гора и Македония са продали оръжие надлежно на стойност 1,13 и 1,21 млн. евро.

По-рано тази година сръбският министър на защитата Александър Вулин съобщи, че Белград има за цел да изнесе оръжия и военно съоръжение на стойност към 600 млн. евро тази година, което е нарастване от 570 млн. евро през 2017 година

Продажбите на оръжие от Западните Балкани за Саудитска Арабия през 2016 година възлизат на 118 млн. евро, което я прави най-големият индивидуален покупател на оръжие от района. Останалата част от продукцията е била закупена от страни, вариращи от Афганистан, Алжир, Ирак до Турция и Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР