Страните от Западна Африка разработиха план за въоръжена намеса срещу

...
Страните от Западна Африка разработиха план за въоръжена намеса срещу
Коментари Харесай

Страни от Западна Африка приеха план за военна намеса в Нигер

Страните от Западна Африка създадоха проект за въоръжена интервенция против преврата на хунтата в Нигер , заяви.

Военна намеса ще бъде осъществена при изискване, че властта бунтовници не възстановят конституционния ред и не освободят законно определения президент на страната Мохамед Базум до началото на идната седмица.

Комисарят на Икономическата общественост на Западноафриканските страни (ЕКОВАС) за политиката, мира и сигурността Абдел-Фатау Муса сподели, че няма да бъдат разкрити детайлности за вероятната интервенция. Но по думите му на срещата на водачите на ЕКОВАС в Абуджа (Нигерия) в петък е създаден обстоен проект за военна намеса, в случай че такава се окаже нужна.

В края на юли военните в Нигер направиха прелом и смъкнаха от власт първия демократично определен президент на страната Мохамед Базум. През последните години Нигер се трансформира в главен съдружник на западните сили в битката с ислямистки организации в района. Страната също по този начин е и основен съдружник на Европейския съюз в битката против противозаконната миграция от Субсахарска Африка.

След свалянето от власт на президента хиляди последователи на военната хунта шестваха по улиците на столицата Ниамей с съветски флагове и скандираха името на съветския президент Владимир Путин . Превратът провокира терзания, че някогашната френска колония Нигер може да се сближи с Русия .

След преврати в прилежащите Мали и Буркина Фасо , и двете страни откриха съдействие с Москва, а финансираната от съветското държавно управление военна формация “Вагнер ” поддържа наличие в Мали. Намесата на частната войска като цяло се свързва с превратите в района.

Отстраненият президент Базум, който е под стража в резиденцията си, се обърна към Съединени американски щати и международната общественост за помощ за възобновяване на реда в страната. По думите му превратът в Нигер може да има " опустошителни последствия за страната, района и целия свят ".

Базум изрази угриженост, че заради дейностите на бунтовниците и проруските настроения в страната, целият район Сахел „ може да попадне под въздействието на Русия посредством групата Вагнер, чийто жесток тероризъм се демонстрира изцяло в Украйна. "

Нигер е някогашна френска колония, една от най-бедните страни в света, която годишно получава към 2 милиарда $ интернационална помощ. В същото време страната е богата на естествени запаси, представляващи към 7% от международните ресурси на уран. Добиват се също злато и редки метали, проучени са залежи на петрол и газ.

В петък военната хунта в Нигер разгласи едностранно преустановяване на договорите за сигурност с Франция , която има въоръжен контингент в страната. Париж сподели, че това решение няма правна мощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР