Страните от Централна и Източна Европа може да изгубят десетки

...
Страните от Централна и Източна Европа може да изгубят десетки
Коментари Харесай

Милиарди евро от фондовете на ЕС може да се пренасочат от Източна към Южна Европа

Страните от Централна и Източна Европа може да изгубят десетки милиарди евро от кохезионните фондове на Европейски Съюз за идващия бюджетен интервал поради пренасочването им към Южна Европа и редуциране на средствата. Достъпът до това, което ще бъде контрактувано за 2021-2027г., евентуално ще става при по-строги условия, в това число съблюдаване върховенството на закона и ограничение на това, за което може да употребява едно държавно управление парите на данъкоплатци от друите страни в Европейски Съюз.

Това твърди " Файненшъл таймс " като се базира на работен документ на Европейската комисия. Политическият план е под заглавие " кохезия и полезности ", което съгласно изданието е явен сигнал за упованията, свързвани в Брюксел с използването на еврофондовете.

Статията е оповестена броени дни преди събирането в София на 27 и 28 април на неофициална среща на икономическите и финансови министри (ЕКОФИН).

Официалните договаряния за идната многогодишна финансова рамка още не са почнали, само че в случай че концепциите в документа, представен от " Файненшъл таймс " се наложат, това значи, че от България, Полша, Унгария, или Румъния милиарди евро ще се пренасочат към изпаднали във финансови усложнения страни като Испания или Гърция. Допълнителна помощ чакат небогати региони на Франция или елементи от Германия и скандинавските страни, където са настанени стотици хиляди мигранти.

Става дума за сериозна промяна на правилата, по които се разпределят към 350 милиарда евро за кохезионна политика. Европейската комисия би трябвало да показа през месец май първите си визии за бюджет 2021-2027, само че е ясно, че тя желае да се приключи с разпределянето му съгласно Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, показва ФТ. Изданието счита, че критериите ще бъдат разширени с индикатори като младежка безработица, обучение, новаторска среда и отношение към мигрантите.

" Промените в правилата на разпределянето освен ще преначертаят географията на еврофинансирането, само че и ще основат нова логичност зад политиката на Европейски Съюз за преразпределяне на благосъстоянието. Джон Бактлър, експерт по кохезионна политика в университета Стратклайд, споделя, че договарянията за бюджета може да са " най-тежките от 30 години насам ". Според него всички страни евентуално ще изгубят финансиране на кохезионната политика, главният въпрос е какъв брой огромни ще са тези загуби за обособените страни и райони. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Региони (7408)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР