Страните от ОПЕК и още 10 производители на горива постигнаха

...
Страните от ОПЕК и още 10 производители на горива постигнаха
Коментари Харесай

Страните от ОПЕК+ договориха свиване на добива на петрол

Страните от ОПЕК и още 10 производители на горива реализираха мъчно съглашение на срещата във Виена - добивът на нефт ще бъде понижен с общо 1 200 000 барела на ден, с цел да се увеличи цената му на международните пазари, която падна с 30% от октомври насам. Ефектът не закъсня - даже още преди новината да бъде оповестена петролът вид Брент от Северно море нарастна с 5%.


Страните от ОПЕК ще свият добива на нефт с 800 000 барела на ден, а 10-е отвън клуба - с още 400 000. Общото понижаване е по-голямо от предстоящото.

Сделката във Виена висеше на косъм, отбелязва Ройтерс. Американският президент Доналд Тръмп настояваше добивът на нефт да се задържи, изтъквайки, че това би подкрепило международната стопанска система. Сделката ще е от изгода за подложения на американски наказания Иран, тъй като ще усили приходите му. Самият Иран - трети по произвеждане на нефт в ОПЕК, също сътвори компликации в договарянията, само че се отхвърли от настояването да не свива в допълнение добива си.

Русия, която оглавява страните отвън ОПЕК, посочи, че климатът в Сибир не разрешава редуциране на добива. Съгласието пристигна, откакто енергийният министър Александър Новак хвърча незабавно за среща с президента Владимир Путин.
Александър Новак, министър на енергетиката на Русия: Вярвам, че след разбор на обстановката на пазара ще се разберем за по-нататъшния формат на нашето съдействие.
Анализаторите означават, че форматът ОПЕК+ се обрисува като " супергрупа " с изключителни благоприятни условия за въздействие върху международната политика. Днешната сделка ще работи до април 2019 година, а след това параметрите ще се преразгледат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР