Страните от НАТО трябва спешно да увеличат производството на оръжия,

...
Страните от НАТО трябва спешно да увеличат производството на оръжия,
Коментари Харесай

Кулеба: Има страни, които имат това, от което се нуждаем, но не го дават по политически причини

Страните от НАТО би трябвало незабавно да усилят производството на оръжия, предизвести украинският външен министър Дмитрий Кулеба преди срещата на министрите от алианса.

В изявление за " Политико " украинският политик съобщи, че няма да е допустимо да се побеждава на бойното поле в дълготраен проект, в случай че не се влага в производството на повече оръжия. " Докато водим борбите през днешния ден, би трябвало да мислим по какъв начин ще водим борбите на следващия ден ", съобщи Кулеба.

Министрите от НАТО ще проведат диалози във вторник и сряда в Букурещ, като се чака дневният ред да включва въпроса по какъв начин да се окаже по-добра поддръжка на Украйна, напомня изданието.

" Последният път, когато присъствах на [среща на] министрите на НАТО, пристигнах с три думи: оръжия, оръжия и оръжия ", напомня Кулеба. " Този път, въпреки че това искане остава безусловно остро, ще го уточня, като кажа, че се нуждаем от противовъздушна защита, танкове и индустриални линии ". Украинският министър съобщи, че формалните лица би трябвало да бъдат реалисти - и по-малко да разчитат на непостоянни сътрудници.

" Налице е един факт: в света има страни, които разполагат с това, от което Украйна се нуждае, само че не желаят да го продадат в задоволителни количества по политически аргументи ", сподели той.

" Вместо да разчитаме на тях и да прекарваме месеци в опити да ги убедим, би трябвало да се стартира произвеждане, тъй че... да не изпадаме според от капризите на трети страни, които имат неща на склад, само че не желаят да ги споделят. "

" Изгубихме прекалено много време - и прекалено много животи, и прекалено много квадратни километри от нашата земя. Затова считам - уповавам се - че мъдростта ще надделее, че всичко би трябвало да се прави в точния момент и не би трябвало да чакаме да се разиграе следващата покруса, с цел да може някой да преодолее психическите бариери при вземането на едно или друго решение за Украйна ", сподели Кулеба.

Междувременно стана известно, че Словакия е предала на Украйна 30 бойни машини на пехотата БМП-1. " Имам удоволствието да потвърдя, че 30 словашки бойни машини на пехотата BMP1 бяха трансферирани на Украйна въз основа на съглашение с Германия. Благодаря на Кристине Ламбрехт за отличното съдействие ", написа словашкият министър на защитата Ярослав Наги във Фейсбук. (БМП-1 е руска гъсенична бойна машина на пехотата и първата в света всеобщо създавана плаваща БМП. Приет е от въоръжените сили на Съюз на съветските социалистически републики през 1966 г.).

В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че " Черно море е от стратегическо значение освен за Турция, Румъния и България, а и за НАТО. От 2014 година засилихме наличието си там и работим с Грузия и Украйна още отпреди войната ". Такъв бе отговорът на въпроса ще има ли алиансът тактика за Черно море, съобщи Българска телеграфна агенция.

Въпросът бе заложен на полемика в границите на годишния конгрес на Института " Аспен " в Букурещ, проведена преди започващата през днешния ден среща на външните министри на страните от НАТО в румънската столица.

Столтенберг акцентира, че алиансът не е част от спора в Украйна, само че е подготвен да отбрани всяка педя от своята територия и прикани страните членки на организацията да продължат да дават военна и филантропична поддръжка на Украйна колкото време е нужно.

" Президентът Владимир Путин се проваля в тази брутална военна експанзия. Отговаря с повече грубост. Виждаме вълна след вълна от набези против лечебни заведения, учебни заведения, против цивилни и това е извънредно за Украйна. Това са тежки времена и за останалата част от Европа. Цената, която ние плащаме, е в пари. Цената, която Украйна заплаща, е в кръв. Путин ще заплати още по-висока цена. Не може да има мир, дългогодишен мир, в случай че демокрацията е застрашена. От години се стремим да имаме по-конструктивен разговор с Русия, само че тя бяга от това ", добави Столтенберг.

По думите му, когато е почнала войната в Украйна, НАТО не е била сюрпризирана. " Нашето разузнаване имаше индикации какво ще се случи месеци преди този момент. Бяхме готови още през 2014 година. Войната не стартира през февруари тази година, а през 2014 година ", акцентира генералният секретар на алианса.

На финала той напомни, че най-дългата сухопътна граница на Румъния е с Украйна и Букурещ играе забележителна роля в поддръжката за Киев. " В отговор на съветската инвазия НАТО удвои бойните си групи от 4 на 8, в това число една тук, в Румъния, водена от Франция ", напомни Столтенберг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР