Страните от НАТО отхвърлят предложенията на Русия за гаранции за

...
Страните от НАТО отхвърлят предложенията на Русия за гаранции за
Коментари Харесай

Русия поиска от НАТО да се върне в границите от 1997 г

Страните от НАТО отхвърлят предложенията на Русия за гаранции за сигурност, които бяха разисквани на диалозите сред Владимир Путин и Джо Байдън, а по-късно бяха предадени на американска страна посредством заместител държавния секретар Карън Донфрид.
Това заяви в петък заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, който организира брифинг, на който беше показан план на съглашение със Северноатлантическия алианс, създаден в Москва, написа finance.ru.

Неговите основни точки:

1. Изтеглянето на цялата военна инфраструктура на НАТО до позицията от 1997 година, т.е. де факто, съвсем цялостно евакуиране на войски и оръжия от Източна Европа.
2. Отмяна на решението от 2008 година за включването на Грузия и Украйна в блока с едновременното обвързване да не приема нито една от постсъветските страни в бъдеще.
3. Изтеглете всички нуклеарни оръжия на Съединени американски щати, ситуирани отвън страната, и елиминирайте свързаната инфраструктура.
4. Не изпращайте военни кораби на НАТО отвън националните води, откъдето могат да нанасят удари по съветска територия.
Освен това Москва изисква да не разполага с ракети със междинен и по-малък обхват, да се въздържа от хвърчене на тежки бомбардировачи (включително такива, които не носят нуклеарно оръжие) отвън небето си и да не организира учения с създаване на сюжети за нуклеарна война.
Внесените оферти не са ултиматум, сподели Рябков на брифинг. Но това също не е „ меню, от което да избирате “, добави той: Русия желае да приложи всички точки и не ги счита за „ неосъществими “.
„ Очакваме отговор от тях. Можем да отидем на всяко място когато и да е, безусловно от на следващия ден “, продължи зам.-министърът.
„ Но към този момент виждаме единствено, че нашите оферти се отхвърлят под претекстни предлози. Вчерашното изказване на Съвета на НАТО е ясно доказателство за това. Деветдесет % от текста е повтаряне на ултиматумите на Русия “, сподели Рябков (цитати от Интерфакс).
Основното условие остава отводът на Украйна да се причисли към НАТО, което съгласно заместник-министъра на външните работи Русия „ изрично не устройва “ и с което „ има намерение да се бори “.
„ Ние отхвърляме самата опция за такава дефиниция на въпроса. Можем да обсъждаме плюсовете и минусите, само че настояваме за ясно отдръпване на добре известното решение от срещата на върха на НАТО през 2008 година в Букурещ, че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО. Това би трябвало да бъде анулирано, ревизирано, тогава ще може да се каже, че е направена дребна, не всеобхватна, само че въпреки всичко стъпка в вярната посока “, изясни Рябков позицията на Русия.
„ Няма никаква подготвеност за това от страна на Запада “, призна той и добави, че Москва чака „ да бъде показан сериозен метод от тази страна “.
В проектодоговора няма нито дума за реципрочни отговорности на Русия.

„ Вие оферирате да напишем техните гаранции за сигурност за НАТО? Изобщо не съм сигурен, че имат потребност от тях “, изясни обстановката Рябков. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР