Страните от НАТО може да се съгласят да въведат система

...
Страните от НАТО може да се съгласят да въведат система
Коментари Харесай

The Times: НАТО може да обяви „военен Шенген“ преди срещата на върха през юли

Страните от НАТО може да се съгласят да вкарат система " боен Шенген ", която да подсигурява свободното придвижване на военните конвои преди срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли. Това оповестява английският вестник, базирайки се на свои източници.

Ръководителят на Обединеното командване за логистична поддръжка и логистика на НАТО военачалник Александър Солфранк удостовери в изявление за изданието, че блокът е заинтригуван от понижаване на броя на бюрократичните разпореждания, с цел да усили своята подвижност. Освен това военният водач се застъпи за усилване на съдействието сред страните-членки на алианса по въпроса за взаимозаменяемостта на оборудването. По-специално той смята за погрешно да се не разрешава потреблението на парашути от други страни от парашутисти от една страна.

Европейският съюз и НАТО започнаха да основават система „ боен Шенген “ през есента на 2017 година Инициативата, в началото изразена от няколко балтийски политици, беше интензивно подкрепена от Федерика Могерини, която по това време оглавяваше дипломатическата работа на Европейски Съюз. Формирането на тази система се трансформира в съществена задача на основаната през същата година стратегия на Европейски Съюз за непрекъснато структурирано партньорство за защита (PESCO), един от основните детайли на която бяха планове за разширение и подсилване на европейската транспортна инфраструктура, в това число пътища, железопътни линии, мостове, тунели, пристанища и летища, тъй че допустимо най-вече автомагистрали да могат да се употребяват за доставка на тежко и огромно съоръжение.

Успоредно с това европейските страни започнаха да разискват хармонизирането на своите мощно различаващи се разпореждания за транспорт на военни и други рискови товари, изключително експлозиви. Всичко това трябваше да докара до основаването на „ боен Шенген “ - система, която в идеалния случай би разрешила на конвои да пресичат цяла Европа въз основа на едно позволение, като стопират единствено за зареждане с гориво и отмора. Тази самодейност беше интензивно подкрепена от НАТО. Със стартирането на програмата PESCO взаимоотношението сред алианса и Европейски Съюз се ускори доста.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР