Страните от НАТО купиха от България 14 съветски щурмовика Су-25

...
Страните от НАТО купиха от България 14 съветски щурмовика Су-25
Коментари Харесай

BLOOMBERG: Страните от НАТО купиха 14 самолета Су-25 от България и ги дадоха на Украйна

Страните от НАТО купиха от България 14 руски щурмовика Су-25 и ги предадоха на Украйна. Това оповестява " Блумбърг ", базирайки се на холандския изчерпателен план Oryx, управителен от някогашен боен, както и на изказвания на поддръжници на Украйна.

В обявата на " Блумбърг " и един от цитираните източници не се загатва за директни доставки на оръжия от България за Украйна, а за такива, продадени на други страни, които след това са предадени на Киев.

Българският парламент гласоподава в края на предходната година оръжие за Киев, а в предходното Народно заседание това беше обект на яростни разногласия и беше отхвърлено от тогавашния съдружен сътрудник Българска социалистическа партия. В същото време напролет на 2022 година се появиха изказвания, че доставката на военна техника за Украйна се прави през Полша.

" Нямам такава информация, скърбя, за първи път го слушам ", сподели служебният външен министър Николай Милков.
До 2022 година се знаеше, че България разполага с 14 Су-25. През октомври полетите с тях преустановиха, откакто един от тях се разруши в авиобаза Безмер, а водачът катапултира, което избави живота му.

Във връзка с новината на Bloomberg Министерството на защитата излезе с изказване, в което отхвърли България да е предоставила на страни от НАТО Су-25 за Украйна.

Авторите се базират и на данни от Oryx, част от които са събрани в специфична обява от първите месеци на войната. Датата е от 11 април, само че от описания боеприпас и посочените часове на предаване в листата следва, че обявата се актуализира непрекъснато.

В уеб страницата Oryx се загатват 14 самолета Су-25, „ закупени от България от страни членки на НАТО и доставени на Украйна “. Като час на договорката е посочен април 2022 година Друга балканска страна е дала Су-25, само че през август - Северна Македония.

България, съгласно същата обява, е закупила от Чехия неразбираем брой 152 мм гаубици Д-20 (през април 2022 г.), ракетни установки БМ-21 Град (май или юни 2022 г.), също от Чехия, и незнаен брой танкове Т-72М1 през май или юни.

Същата платформа документира унищожаването на общо 40 танка Т-72, употребявани от украинската войска по време на войната. Знамената демонстрират Полша, България и Чехия като генезис.

Това не са първите изявления, в които се загатва за българско оръжие в Украйна, само че нормално не се прецизира по кое време е продадено. Поне два пъти - през лятото и през декември - украинска бригада се похвали с оръжието си, което съгласно украински източници е доставено точно от България.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР